Historisk arkiv

Norge kan beholde sterkt forbrukervern ved kortsvindel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Norge kan, hvis forslaget til EUs finansministre blir endelig vedtatt, beholde sterkt forbrukervern ved kortsvindel ved gjennomføring av nye EØS-regler om betalingstjenester.

EUs finansministre kom under Ecofinmøtet 27. mars 2007 enstemmig til enighet om et nytt direktiv om betalingstjenester. Direktivet vil nå bli gjenstand for en siste avklaring med Europaparlamentet. Saksordfører i Parlamentet har uttalt seg optimistisk til at direktivet kan vedtas under første gangs behandling i slutten av april. Meningen med direktivet er å øke konkurransen og gi billigere grensekryssende banktjenester i Europa. Se også nettsidene til Norges EU-delegasjon.

I forbindelse med utformingen av direktivet om betalingstjenester, har finansminister Kristin Halvorsen påpekt viktigheten av at de land som ønsker det, kan ha regler som verner forbrukerne ved misbruk av betalingskort. Den direktivteksten Ecofin nå har vedtatt åpner for nasjonale regler som sikrer forbrukeres rettigheter.  

Regelverket om betalingstjenester vil også omfatte EØS-landene, og finansminister Kristin Halvorsen har derfor i flere runder tatt opp med EU at direktivet ikke bør sperre for nasjonal lovgivning som beskytter kortkunder ved misbruk av kort. Direktivet tar nå langt på vei opp i seg de norske posisjonene. Bevisbyrderegler og aktsomhetsvurderingen skal fastsettes i henhold til nasjonal rett i det enkelte medlemsland.

Direktivforslaget som vedtatt av Ecofin tillater at medlemslandene kan redusere ansvaret for kortholder dersom denne ikke har opptrådt svindelaktig eller på annet vis med forsett. Dette betyr at når direktivet tas inn i EØS-avtalen, vil Norge fortsatt kunne ha nasjonale regler som begrenser kortholders ansvar for misbruk som skyldes kortholders uaktsomhet. Dermed blir norske forbrukeres interesser bedre ivaretatt enn i det opprinnelige direktivforslaget fra Kommisjonen.