Historisk arkiv

Nye regler om justering av momsfradrag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Fra 1. januar 2008 gjelder det nye regler om justering av momsfradrag knyttet til fast eiendom og andre kapitalvarer.

Fra 1. januar 2008 gjelder det nye regler om justering av momsfradrag knyttet til fast eiendom og andre kapitalvarer. I denne forbindelse har Finansdepartementet gitt en forskrift.

Stortinget har vedtatt nye bestemmelser om justering av moms for fast eiendom og andre kapitalvarer (såkalte justeringsbestemmelser). Disse bestemmelsene trer i kraft 1. januar 2008 og vil gjelde anskaffelser mv. av kapitalvarer som skjer fra og med 1. januar 2008.

Justeringsbestemmelsene innebærer i hovedtrekk at inngående moms ved anskaffelse av en kapitalvare skal justeres opp eller ned dersom tilknytningen mellom kapitalvaren og momspliktig virksomhet endres etter at kapitalvaren er anskaffet/fremstilt og i en viss periode (innenfor justeringsperioden). Formålet med bestemmelsene er at fradragsføringen i størst mulig grad skal gjenspeile kapitalvarens tilknytning til momspliktig virksomhet over tid, og ikke bare tilknytningen på anskaffelsestidspunktet.

Når det gjelder forarbeidene til justeringsbestemmelsene vises særlig til Ot.prp. nr. 59 (2006-2007) kapittel 7 og Inns.O. nr. 94 (2006-2007) kapittel 5. Finansdepartementet gav dessuten 16. november 2007 en fortolkingsuttalelse til disse bestemmelsene.

I forbindelse med ikrafttredelsen av de nye justeringsbestemmelsene i merverdiavgiftsloven har Finansdepartementet i dag fastsatt en forskrift. Forskriften omhandler hvordan justering skal skje (§ 1), overføring av rett og plikt til å justere (§ 2) og dokumentasjon mv. (§ 3). Med sikte på best mulig forutberegnelighet har Finansdepartementet valgt å gi sitt syn på hvordan forskriften skal fortolkes, blant annet med utstrakt bruk av eksempler.

Forskriften kan leses her
Fortolkningsuttalelsen til forskriften kan leses her