Historisk arkiv

Rederienes miljøfond kan føres som egenkapital

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Professorene Frøystein Gjesdal og Atle Johnsen ved Norges Handelshøyskole gir finansministeren og nærings- og handelsministeren rett i at rederier som har vilje til miljøsatsing ikke må føre utsatt skatt knyttet til miljøfondene som gjeld i balansen.

Professorene Frøystein Gjesdal og Atle Johnsen ved Norges Handelshøyskole har på oppdrag fra Finansdepartementet gjennomført en uavhengig utredning av spørsmålet om regnskapsmessige konsekvenser av overgangsreglene til endringene i rederibeskatningen i fjor høst. Ekspertene gir finansministeren og nærings- og handelsministeren rett i at rederier som har vilje til miljøsatsing ikke må føre utsatt skatt knyttet til miljøfondene som gjeld i balansen.

– Ekspertenes utredning støtter Finansdepartementets vurderinger, og jeg håper at de som har beskyldt Regjeringen for løftebrudd merker seg dette, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Ved omleggingen av rederibeskatningen i fjor høst ble det vedtatt overgangsregler om oppløsning av opparbeidede skattekreditter i den gamle ordningen. To tredjedeler av skatten skal innbetales over 10 år, mens en tredjedel bare skal innbetales dersom et tilsvarende beløp – det såkalte miljøfondet – ikke brukes til miljøtiltak.

Fra blant annet Den norske Revisorforening er det gitt uttrykk for at det etter gjeldende regnskapsprinsipper ikke er mulig å klassifisere miljøfondene som egenkapital. Dette er ifølge Frøystein Gjesdal og Atle Johnsen feil. De slår i sin betenkning fast at det kan knytte seg en skatteforpliktelse til miljøfondet. Om denne skal regnskapsføres, og hvordan den eventuelt skal måles, vil imidlertid avhenge av hvordan regelverket om miljøtiltak oppfattes og virker for det enkelte selskap. For rederier med vilje til miljøsatsing, kan verdien av forpliktelsen være null – det vil si at hele miljøfondet vil inngå i regnskapsmessig egenkapital.

Ekspertene påpeker at ”grønne” målsetninger i seg selv kan gi grunnlag for egenkapitalklassifisering. Dette er gode nyheter for norske rederier, som har tatt mål av seg til å være førende når det gjelder tiltak mot de store miljøproblemene knyttet til skipsfarten.

Betenkningen fra Frøystein Gjesdal og Atle Johnsen er tilgjengelig her (pdf).