Historisk arkiv

Merverdiavgiftskompensasjon for Stavanger Konserthus

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet mener at Stavanger konserthus IKS i alle fall delvis driver økonomisk aktivitet som kan være i konkurranse med virksomheter som ikke har rett til merverdiavgiftskompensasjon. Departementet mener derfor at konserthuset kan ha rett til merverdiavgiftskompensasjon på noen områder, men ikke på alle.

Finansdepartementet har i dag gitt en uttalelse om regelverket for merverdiavgiftskompensasjon. Finansdepartementet mener at Stavanger konserthus IKS i alle fall delvis driver økonomisk aktivitet som kan være i konkurranse med virksomheter som ikke har rett til merverdiavgiftskompensasjon. Departementet mener derfor at konserthuset kan ha rett til merverdiavgiftskompensasjon på noen områder, men ikke på alle. Basert på departementets uttalelse må konserthuset vurdere hvor mye av det utbetalte beløpet som må tilbakebetales. Skatt Vest vil behandle saken videre.

I juni 2008 ba Skattedirektoratet om en uttalelse fra Finansdepartementet om hvorvidt kompensasjonsloven § 4 annet ledd nr. 4 begrenser Stavanger konserthus IKS' rett til kompensasjon for merverdiavgift på oppføringskostnadene av det nye konserthuset i Stavanger. Spørsmålet er om selskapets omsetning av tjenester i form av adgang til konserter og andre kulturbegivenheter utgjør økonomisk aktivitet, og om denne aktiviteten kan være i konkurranse med virksomheter som ikke er kompensasjonsberettiget.

- Departementet mener at Stavanger konserthus IKS i alle fall delvis driver økonomisk aktivitet som kan være i konkurranse med virksomheter som ikke er kompensasjonsberettiget. Selskapet har dermed ikke krav på merverdiavgiftskompensasjon for denne delen av virksomheten, sier statssekretær Roger Schjerva.

Stavanger konserthus IKS har siden 2008 krevd og fått utbetalt merverdiavgiftskompensasjon. - Konserthuset må vurdere hvor mye av det utbetalte beløpet som må tilbakebetales. Skatt vest vil ha en løpende dialog med Stavanger konserthus IKS om dette, sier statssekretær Roger Schjerva.

- Det er uheldig at det har tatt lang tid å behandle saken, men dette er en komplisert sak som det har vært nødvendig å behandle grundig. Momskompensasjonsordningen har også en side til statsstøtteregelverket i EØS-avtalen. Vi har derfor måtte vurdere handlingsrommet innenfor dette. Departementet har konsultert blant annet Regjeringsadvokaten, Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet og Kulturdepartementet, sier statssekretær Roger Schjerva.

Finansdepartementets uttalelse er ikke en bindende avklaring av Stavanger konserthus IKS' rett til merverdiavgiftskompensasjon på oppføringskostnadene av det nye konserthuset. Uttalelsen redegjør kun for departementets syn på rettstilstanden i lys av den konkrete saken. Den videre saksbehandlingen vil skje i Skatt vest.

Siden uttalelsen gir Finansdepartementets syn på gjeldende rett, kan uttalelsen ha konsekvenser for andre kommunalt eide konsert– og kulturhus sine krav på merverdiavgiftskompensasjon. Disse må i samarbeid med skatteetaten vurdere om uttalelsen får følger for sine konkrete saker.

Den generelle kompensasjonsordningen for merverdiavgift ble innført i 2004. Ordningens formål er å unngå at merverdiavgiften påvirker kommunenes valg mellom å produsere avgiftspliktige tjenester selv (uten avgift) eller å kjøpe tjenester fra private aktører (med avgift). Ordningen ble strammet inn i 2008 etter at EFTAs overvåkingsorgan ESA vedtok at deler av kompensasjonsordningen er i strid med EØS-avtalens forbud mot offentlig støtte. Les mer om dette i Ot.prp. nr. 1 (2007-2008) Skatte- og avgiftsopplegget 2008 – lovendringer kapittel 32.

Ordningen er finansiert av kommunene ved at de statlige overføringene ble redusert tilsvarende omfanget av ordningen da den ble innført. Ordningen er dermed ingen støtteordning for kommunene. Ordningen innebærer at de subjekter som omfattes gis kompensasjon for merverdiavgift på i utgangspunktet alle varer og tjenester som anskaffes til bruk i virksomheten som er berettiget til slik kompensasjon. I loven § 4 er det imidlertid satt enkelte generelle begrensinger i retten til kompensasjon.