Historisk arkiv

Svar på spm. 1307 fra stortingsrepresentant Gjermund Hagesæter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Virkning på norsk økonomi av økt innenlandsk etterspørsel

Det vises til brev av 26. juni d.å. fra Stortingets presidentskap med følgende spørsmål:

 

Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til skriftlig besvarelse til finansministeren:

 

Ifølge Aftenposten 26/6-07 brukte nordmenn i 2006 totalt 20 mrd. mer til reiser utenlands enn vi gjorde i 2002. Dersom disse pengene i stedet hadde blitt brukt i Norge ville dette naturlig nok økt etterspørselen i Norge. Kan finansministeren i et anslag på hvordan denne økte etterspørselen etter reiser til utlandet har påvirket utviklingen av pris og rentenivå i Norge?”

 

Svar:

Virkningen på aktiviteten i norsk økonomi av økt innenlandsk etterspørsel avhenger i noen grad av hva som etterspørres.. En økning i etterspørselen etter arbeidsintensive tjenester vil f.eks. gi sterkere utslag i arbeidsmarkedet enn økt etterspørsel etter varer og tjenester som er produsert i utlandet. Kjøp av varer og tjenester som er produsert i utlandet påvirker imidlertid også normalt aktiviteten i norsk økonomi, via transport, varehandel, tilrettelegging etc. Etterspørselen etter utenlandsreiser har for eksempel betydning for aktiviteten i reisebyråer, norske fly- og fergeselskaper og i selskaper som leverer varer og tjenester til disse.

 

Finansdepartementet har ikke beregnet virkningen på aktivitet og inflasjon mv. av en vridning i norske husholdningers etterspørsel bort fra utenlandsreiser og i retning av andre typer forbruk. Som nevnt over vil virkningen av en slik endring i etterspørselens sammensetning bl.a. avhenge av hvilke konsumutgifter som øker. Dersom det stort sett er etterspørselen etter andre varer og tjenester med høyt importinnhold som øker, er det grunn til å tro at utslagene i aktivitet og inflasjon blir mindre enn dersom etterspørselen vris i retning av arbeidsintensive tjenester. Utslagene vil også avhenge av situasjonen i arbeidsmarkedet og den generelle kapasitetsutnyttingen i økonomien i utgangspunktet.

 

 

Med hilsen

 

 

Kristin Halvorsen