Historisk arkiv

Svar på spørsmål fra energi- og miljøkomiteen vedrørende klimakvoter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Klimakvoter

Jeg viser til energi- og miljøkomiteens brev av 12. februar om ovennevnte, hvor det blant annet vises til oppslag i Dagens Næringsliv 7. og 11. februar i år og Regjeringens opplysningsplikt i henhold til offentlighetsloven.

 

Dagens Næringsliv har i flere artikler omtalt Sivilombudsmannens uttalelse om innsyn i statens kjøp av klimakvoter. Artiklene gir et inntrykk av stort hemmelighold om disse kjøpene.

 

Generelt er det stor åpenhet om statens kvotekjøp. Finansdepartementets kontraktsutkast, som vi sender tilbyderne, er offentlig, og det er offentlig hvem vi skriver kontrakt med og om hvilke prosjekter. Hittil har Finansdepartementet offentliggjort én kontrakt. Andre kontraktsforhandlinger har tatt lang tid, men en rekke nye kjøp er i ferd med å bli inngått, og vi kommer til å offentliggjøre kontraktene i løpet av kort tid. Vedlagt følger allerede inngått kontrakt med Sindicatum Carbon Capital Ltd.

 

Jeg viser også til budsjettproposisjonene og til våre nettsider. Her gi vi informasjon om bevilgningene til kjøp av kvoter, om hvor mange kvoter som kjøpes, og om hvor kvotene er kjøpt.

 

Det er imidlertid ett punkt der det ikke er full åpenhet, nemlig i fasen med kontraktsforhandlinger når det enda ikke er undertegnet avtale. Dette er ikke fordi Finansdepartementet ønsker hemmelighold, men fordi forhandlingene krever konfidensialitet. En grunn kan være at tilbyder er en mellommann som ikke har alle rettigheter til selve prosjektet. Dermed risikerer han at konkurrerende firma snapper rettighetene til kvotene hvis forhandlingene blir kjent. Det kan også være tilsynsmyndigheter som krever restriksjoner på når og hvordan informasjon formidles. Dette kan gjelde børsnoterte selskap, meglerfirma eller finansinstitusjoner som må forholde seg til korrekt håndtering av børssensitiv informasjon.

 

Dersom vi etter forhandlinger velger å inngå kontrakt, vil detaljert informasjon om avtalen bli offentliggjort. Dersom vi ikke inngår kontrakt, er det Finansdepartementets oppfatning at vi ikke har rett til å gå ut med informasjon om forhandlingsdetaljene.

 

Finansdepartementet ba allerede 3. november 2008 Justisdepartementets lovavdeling om en avklaring av adgangen til å unnta prosessen i og med ny offentlighetslov fra 2009. Den videre oppfølging vil skje i lys av dette.

 

Med hilsen

 

 

Kristin Halvorsen