Historisk arkiv

Spørsmål nr. 1 til Prop. 78 L (2010-2011) om endringer i skatteloven fra Finanskomiteen ved Fremskrittpartiets fraksjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Spørsmål fra Finanskomiteen ved Fremskrittspartiets fraksjon om endringer i skatteloven

Jeg viser til brev fra Stortingets finanskomité, Fremskrittspartiets fraksjon, av 2. mai 2011 hvor følgende spørsmål blir reist:

”Utdrag av Revisorforeningens høringsuttalelse er gjengitt på side 46/47 i proposisjonen og gjelder enklere omorganisering av NUF. I hvilken grad er det ivaretatt gjennom proposisjonen? Departementet henviser til forskriftsendring på side 48, uten at det helt klart går frem om dette vil gjøre omorganisering av NUF til AS enklere og lettere. Ber om en oppklaring på hva departementet gjør, eller ser for seg å gjøre vedrørende NUF og omorganisering. Skal omdannelse fra NUF til aksjeselskap fortsatt skje etter reglene om konserninterne overføringer?”

Svar:
Utenlandsk foretak som driver virksomhet i Norge skal være registrert i Foretaksregisteret som NUF. I praksis dreier det seg om utenlandske aksjeselskaper (under selskapslovgivningen i hjemstaten) som har en filial i Norge. Mange slike filialer har all sin virksomhet i Norge, mens andre utgjør et større eller et mindre tillegg til selskapets øvrige virksomhet i registreringslandet og/eller eller tredjeland.   Norske myndigheter har vært særlig opptatt av  NUFer der selskapet er stiftet utenlands av norske interesser, som også driver filialen som selskapets hovedaktivitet.

Forslaget i proposisjonen kapittel 12 gjelder overføring av virksomhet i norsk del (filial) av utenlandsk selskap til datterselskap i Norge. Forslaget forutsetter at det norske datterselskapet inngår i konsern med det utenlandske eierselskapet og at konserntilknytningen ikke brytes. Det forutsettes at den latente skatten på overføringsgevinsten kommer til beskatning om konserntilknytningen brytes eller skatteplikten til Norge opphører.

Revisorforeningens forslag om enklere omorganisering av NUF oppfatter jeg slik at det gjelder omdanning av den norske filialen av det utenlandske selskapet til aksjeselskap og deretter oppløsning/likvidasjon av det utenlandske selskapet. Fordi NUF-selskapet i utgangspunktet allerede er et utenlandsk aksjeselskap, vil omdanningen i tilfelle bestå i at den norske filialen i stedet blir et norsk aksjeselskap. Den utenlandske selskapet blir da enten avviklet, eller videreført som morselskap for det nye norske selskapet (hvis da ikke eieren i stedet velger omdanning av utenlandsdelen til en utenlandsk filial av dette nye norske selskapet).

Jeg er kjent med arbeidet om forenkling og modernisering av aksjeloven som har vært på høring og nå er under behandling i Justisdepartementet. Et resultat av dette arbeidet kan bli at flere NUFer som ikke driver virksomhet i den utenlandske  hjemstaten, ønsker å omdanne seg til norske aksjeselskaper. Finansdepartementet vil derfor   i forbindelse med en eventuell vedtakelse av de nevnte endringer i aksjeloven, vurdere om det er mulig å forenkle de skattemessige reglene for omdanning av slik NUFer til norske aksjeselskaper.  Slike omdanninger kan imidlertid også eventuelt utløse skattekrav i NUFets hjemstat, men slike skattekrav kan ikke reguleres i norske skattelovgivning.

Med hilsen
Sigbjørn Johnsen