Historisk arkiv

Svar på spm 1 ang Meld.St.15 (2010-2011) Forvaltningen av Statens pensjonsfond i 2010

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Økningen i forvaltningskostnadene

Spørsmål:
I Dagens Næringsliv 9. februar fremgår det at kostnadene forbundet med forvaltningen av oljefondet i 2011 er budsjettert til 3991 mill. kroner. I regnskapet til fondet for 2010 fremgår det at kostnadene ved forvaltningen i 2010 var på 2959 mill. kroner. Økningen i forvaltningskostnadene fra 2010 til 2011 er på over 1 mrd. kroner, hvilket tilsvarer en vekst på rundt 35%. Fondets kapital forventes, ifølge Finansdepartementet, kun å øke med ca 11% fra 2010 til 2011. Hva er årsaken til den kraftige økningen i kostnader?

Finansdepartementets svar:
Norges Banks årsregnskap for 2010 viser at de samlede kostnadene knyttet til forvaltningen av SPU var på 2 959 mill. kroner, tilsvarende 0,11 prosent av gjennomsnittlig kapital under forvaltning. Eksklusive avkastningsavhengige honorarer til eksterne forvaltningsselskaper, utgjorde forvaltningskostnadene i fjor 1 973 mill. kroner, tilsvarende 0,07 prosent av kapitalen, og er dermed godt innenfor rammen som departementet har fastsatt på 0,10 prosent. De faktiske samlede forvaltningskostnadene i 2010 innebærer et mindreforbruk på 300 mill. kroner i forhold til budsjett for 2010, hvorav om lag halvparten skyldes lavere faste honorarer til eksterne forvaltere enn opprinnelig lagt til grunn.

Norges Bank har for 2011 budsjettert med samlede forvaltningskostnader på 3 991 mill. kroner. Eksklusive avkastningsavhengige honorarer til eksterne forvaltere er kostnadene beregnet til 2 665 mill. kroner. Dette tilsvarer henholdsvis 0,124 og 0,083 prosent av anslått gjennomsnittlig kapital i 2011. Det hefter betydelig usikkerhet ved anslaget på gjennomsnittlig forvaltningskapital, da denne er avhengig av statsbudsjettets overskudd i petroleumsvirksomheten (som igjen er særlig avhengig av oljeprisen målt i norske kroner), statens øvrige budsjettbalanse, valutakursutviklingen og faktisk avkastning i forvaltningen.

Norges Banks forslag til ramme for forvaltningskostnader i 2011 ble oversendt departementet 1. desember 2010. Forslaget tok utgangspunkt i budsjett for 2010 da regnskapet for 2010 på det tidspunktet ikke var klart. Som nevnt ovenfor viste det endelige regnskapet for 2010 et betydelig mindreforbruk for 2010 i forhold til budsjett. Når kostnadsnivået i 2010 er nedjustert i forhold til det som opprinnelig ble lagt til grunn, vil følgelig den prosentvise veksten fra 2010 til 2011 framstå som høyere enn om budsjettet for 2011 sammenliknes med budsjett for 2010. Regnet i forhold til budsjett er endringen i samlede forvaltningskostnader fra 2010 til 2011 på vel 22 prosent, mens økningen er på 35 prosent regnet i forhold til regnskap for 2010. Eksklusive avkastningsavhengige honorarer til eksterne forvaltere er økningen fra 2010 til 2011 på 15 prosent regnet i forhold til budsjett og 35 prosent i forhold til regnskap.

Den budsjetterte økningen i forvaltningskostnadene fra 2010 til 2011 reflekterer blant annet følgende forhold:

-        Norges Bank forventet i budsjettet en betydelig økning i honorarer til eksterne forvaltningsselskaper (30 prosent). Hoveddelen av kostnadsøkningen var basert på anslått meravkastning, noe som er beheftet med stor usikkerhet. Norges Bank opplyste i brevet av 1. desember 2010 at den ville foreta en gjennomgang av hvor stor andel av forvaltningen som skal settes ut til eksterne forvaltere. En reduksjon i andelen forvaltet av eksterne forvaltere vil kunne medføre at forvaltningskostnadene blir lavere enn lagt til grunn da budsjettet ble laget. Utviklingen i bruk av eksterne forvaltere vil fremgå av bankens rapport om forvaltningen av SPU i første kvartal i år, som legges fram i midten av mai.

-        Norges Bank har budsjettert med en økning i lønn og personalkostnader tilsvarende 42 prosent, noe som må ses i sammenheng med at årsverksrammen er økt med 50 fast ansatte. Banken opplyser at den største veksten i stillingshjemler vil være innenfor investeringsområdet, i all hovedsak innenfor fast eiendom og aksjeforvaltningen. Det legges videre opp til en viss styrking av kontrollenhetene, og det er også planlagt en økning i antall ansatte innenfor driftsenhetene og administrasjon, blant annet som følge av etableringen av fast eiendom som ny aktivaklasse. I tillegg vil administrasjonen styrkes innenfor området økonomistyring.

-        Kostnadene knyttet til styringssystemer, eksterne tjenesteleverandører og konsulenter er anslått å øke med i størrelsesorden 23-28 prosent. Økningen reflekterer blant annet økte kostnader til konsulenter i forbindelse med innføring av eiendom som ny aktivaklasse og innføring av et nytt system for forenkling av IT-infrastrukturen.

Departementet legger vekt på at de samlede forvaltningskostnadene knyttet til Norges Banks forvaltning av SPU holdes på et så lavt nivå som mulig. Det er derfor etablert et opplegg der bankens forvaltningskostnader sammenliknes med andre fond internasjonalt. Kostnadssammenlikninger foretatt av selskapet CEM viser at bankens forvaltningskostnader er lavere enn sammenliknbare fond, også når en korrigerer for ulikheter i aktivasammensetning.