Historisk arkiv

Svar på spm 12 ang Meld. St.15 (2010-2011) Forvaltningen av Statens pensjonsfond i 2010

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Måling av avkastningen i "internasjonal valutakurv" for Statens pensjonsfond utland

Spørsmål:
Kjenner departementet til andre fond som måler avkastningen i "internasjonal valutakurv" på den måten SPU gjør?


Finansdepartementets svar:
Enheten et fond måler sin avkastning i vil normalt ha sammenheng med formålet for sparingen i fondet. Målsetningen for forvaltningen av SPU er å maksimere fondets langsiktige internasjonale kjøpekraft. SPU investeres derfor i internasjonale verdipapirer i utenlandsk valuta. Investeringene veksles ikke om til norske kroner i forbindelse med fondets fortløpende rapportering, og investeringene valutasikres ikke mot norske kroner. Endringer i kronekursen har ikke betydning for fondets internasjonale kjøpekraft. Dette er grunnlaget for at en måler fondets avkastning i en internasjonal valutakurv.

At formålet er utslagsgivende for valg av måleenhet er i tråd med internasjonal praksis. IMF bruker for eksempel sin egen valutakurv Special Drawing Rights (SDR) som målevaluta. SDR og andre valutakurver brukes også av mange land i forbindelse med forvaltningen av valutareserver. Bank of International Settlements (BIS) skriver i sin årsrapport for 2007 bl.a. følgende (utdrag fra side 95) "[ ... ] På strategisk nivå påvirker valget av den målevaluta eller valutakurv som ligger til grunn for allokeringsbeslutninger, som kan være en annen enn valutaen
som benyttes i finansiell rapportering, valutafordelingen av reservene [ ... ] I prinsippet forutsetter valg av måleenhet en grundig analyse av reservenes formål og av bredere institusjonelle forhold som bidrar til å definere eierenes risikotoleranse." Et eksempel på en slik tilnærming er Australia, som bruker avkastning i SDR som enhet i porteføljeoptimaliseringen, men rapporterer avkastning i australske dollar i forbindelse med finansiell rapportering knyttet til landets valutareserver.

Departementet kjenner ikke til andre store statlige fond som oppgir avkastningen i en tilsvarende valutakurv som SPU. Imidlertid er det flere fond som oppgir avkastning i en internasjonal reservevaluta, oftest amerikanske dollar. Et eksempel på dette er Government of Singapore Investment Corporation (GIC) som rapporterer sin avkastning i amerikanske dollar, men likevel måler sin realavkastning ved å korrigere for et veid gjennomsnitt av internasjonal inflasjon. Fond med mer eksplisitte forpliktelser i hjemlandets valuta, som for eksempel fond knyttet til fonderte pensjonssystemer, oppgir normalt avkastningen i sitt hjemlands valuta.

Selv om fondets avkastning ofte oppgis i den internasjonale valutakurven, framgår avkastningen i kroner av regnskapsrapporteringene fra Norges Bank om SPU. Norges Banks funksjonelle valuta er norske kroner. I regnskapet føres transaksjoner i utenlandsk valuta til valutakursen på transaksjonstidspunktet. Eiendeler og gjeld i utenlandsk valuta omregnes til norske kroner med
valutakurser på balansedagen. Det vises til note 1 og 2 i kvartalsrapporten fra Norges Bank om SPU for 1. kvartal 2011 for mer informasjon om prinsippene for disse føringene. Fondets avkastning i kroner inngår også i statsregnskapet.