Historisk arkiv

Svar på spm 14 ang Meld.St.15 (2010-2011) Forvaltningen av Statens pensjonsfond i 2010

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Beregninger av Statens pensjonsfond utlands referanseindeks

Spørsmål:
Departementet skrev i Stortingsmelding 10 (2009-2010) at det fra og med andre kvartal i 2010 ville foreta egne beregninger av SPUs referanseindeks og sammenligne disse med Norges Banks beregninger. Hvordan har departementet organisert dette arbeidet? Og har det siden Q2 2010 vært avdekket forskjeller mellom Norges Banks beregninger av referanseindeksen og departementets beregninger?


Svar:
Behovet for å foreta beregninger av referanseindeksen begrenser seg i hovedsak til de tilfellene der nye midler tilføres porteføljen. I mellomliggende perioder utvikler indeksene seg i henhold til beregninger foretatt av indeksleverandørene Barclays og FTSE. Ved tilførsler av ny kapital foretar Norges Bank en beregning av hvordan de tilførte midlene skal fordeles på aktivaklasser og regioner i den faktiske referanseindeksen. Departementet foretar en egen beregning basert på input mottatt direkte fra indeksleverandørene. Beregningen fra Norges Bank sammenlignes deretter med departementets egen beregning. Ved eventuelle avvik vil dette tas opp med banken, før departementet endelig fastsetter hvordan de tilførte midlene fordeles.

Det har ikke blitt avdekket vesentlige forskjeller mellom Norges Banks og departementets beregninger siden andre kvartal 2010.