Historisk arkiv

Skriftlig spørsmål nr. 1469 fra Stine Renate Håheim om en artikkel om norske skattefrie gaver som bidrar til bygging av bosettinger på det okkuperte Vestbredden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Skattefrie gaver - bidrag til bosettinger Vestbredden

Jeg viser til brev 24. mai 2011 vedlagt følgende spørsmål fra stortingsrepresentant Stine Beate Håheim:

”Vil finansministeren ta initiativ til å endre ordningen med skattefrie gaver slik at den praktiseres i tråd med folkeretten?

Begrunnelse:

Fædrelandsvennen har 21. mai 2011 en artikkel om norske skattefrie gaver som bidrar til bygging av bosettinger på det okkuperte Vestbredden. I samme artikkel uttaler Tor Wennesland, norsk representant i de palestinske områdene, at ”vi mener oppføring av permanente strukturer på okkupert palestinsk grunn og økonomisk virksomhet som støtter dette er i strid med folkeretten”. Byggingen av bosettinger på okkupert palestinsk jord er et av de største hindrene for fred i området. Til tross for dette kan norske borgere gi skattefrie gaver til denne virksomheten.”

Svar:
Regjeringen har tidligere uttalt at det ikke er ønskelig at gavefradragsordningen tilgodeser organisasjoner som aktivt støtter eller medvirker til visse handlinger som er eller kan være i strid med folkeretten, eventuelt i strid med lignende etiske normer. Det vises bl.a. til Ot.prp. nr. 95 (2008-2009) kapittel 10. Utforming av en utelukkelsesmekanisme for slike organisasjoner reiser visse folkerettslige og administrative problemstillinger som Finansdepartementet  vurderer i samråd med Utenriksdepartementet. Finansdepartementet arbeider med sikte på å presentere et lovforslag i inneværende år.

Med hilsen
Sigbjørn Johnsen