Historisk arkiv

Svar på spm 18 ang Meld.St.15 (2010-2011) Forvaltningen av Statens pensjonsfond i 2010

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Mål om forventet meravkastning fra den aktive forvaltningen i Statens pensjonsfond utland

Spørsmål:
I fjorårets melding om forvaltningen av Statens pensjonsfond tallfestet departementet et mål om forventet meravkastning fra den aktive forvaltningen i SPU på 0,25% per år. Har departementet fremdeles dette som mål? Har departementet noen kommentarer til at Norges Bank i sin strategiplan for forvaltningen av SPU i 2011-13 gir til uttrykk at de ønsker å gå bort fra dette målet?


Svar:
Det vises til at departementet i Meld. St. 10 (2009-2010) uttrykte en forventning til årlig netto verdiskaping fra aktiv forvaltning i SPU på om lag ¼ pst. i gjennomsnitt over tid. Det ble samtidig presisert at oppnådd meravkastning må vurderes ut fra den risikoen som er knyttet til denne aktiviteten. Dersom Norges Bank bare utnytter deler av rammen for aktiv forvaltning, bør også et noe lavere resultat kunne anses å være tilfredsstillende. Som beskrevet i meldingen vil det som en tilnærming bli målt som brutto meravkastning, dvs. forskjellen i avkastning mellom den faktiske porteføljen og referanseindeksen. Departementet har ikke endret forventningen til netto verdiskaping fra aktiv forvaltning i SPU siden denne meldingen ble lagt fram.

Finansdepartementet har fastsatt et mandat for Norges Banks forvaltning av SPU som beskriver de overordnede investeringsrammene for forvaltningen i form av referanseindekser, rammer for forvaltningen og krav til risikostyring og rapportering. Departementet legger til grunn at Norges Bank innenfor disse overordnede rammene innretter forvaltningen med sikte på å oppnå høyest mulig avkastning etter kostnader målt i fondets valutakurv.