Historisk arkiv

Svar på spm 19 ang Meld.St.15 (2010-2011) Forvaltningen av Statens pensjonsfond i 2010

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Endring i forvaltningsstrategien for Statens pensjonsfond utland

Spørsmål:
I sin strategiplan for forvaltningen av SPU i 2011-13 skriver Norges Bank følgende: ”We will emphasise absolute returns, moving away from a relative return focus, as we capitalise on the fund’s long-term outlook and size”. En omlegging fra fokus på relativ avkastning til fokus på absolutt avkastning innebærer et betydelig skift i forvaltningsstrategien. Er denne omleggingen forankret hos departementet? Og vil det være mulig for Norges Bank å gjennomføre en slik endring innenfor dagens mandat for forvaltningen av SPU?


Svar:
Norges Banks strategiplan tar utgangspunkt i en overordnet målsetting om at SPU forvaltes slik at forholdet mellom forventet avkastning og risiko blir best mulig. Departementet er tilfreds med at banken, innenfor de rammer som er satt for forvaltningen, vil søke å utvikle investeringsstrategier som utnytter handlingsrommet for aktiv forvaltning til å bedre bytteforholdet mellom avkastning og risiko. Dette vil blant annet kunne innebære økt vekt på den absolutte risikoen i fondet. Videre legges det i strategiplanen økt vekt på absolutt avkastning knyttet til bankens rådgivning om investeringsstrategien for SPU. Departementet er godt fornøyd med dette, og viser til at banken allerede er i ferd med å bygge opp en portefølje av eiendomsinvesteringer som vil gi økt fokus på absolutt avkastning, ettersom det ikke er mulig å ta utgangspunkt i referanseindekser på tilsvarende måte som en gjør for aksje- og obligasjonsinvesteringene.

Rommet for aktive forvaltningsbeslutninger i forvaltningen av fondet er relativt begrenset. Det alt vesentligste av avkastning og risiko i forvaltningen er bestemt av det mandatet departementet som oppdragsgiver har fastsatt. Norges Banks strategiplan gjelder arbeidet med forvaltningen innenfor disse rammene. Det er ikke rimelig å karakterisere dette som ”et betydelig skift i forvaltningsstrategien” for fondet som helhet.