Historisk arkiv

Svar på spm 20 ang Meld.St.15 (2010-2011) Forvaltningen av Statens pensjonsfond i 2010

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Netto realavkastning i Statens pensjonsfond utland i perioden 2001-2010 og bruk av petroleumsinntekter over statsbudsjettet

Spørsmål:
Hvor stor har netto realavkastning i SPU vært i perioden 2001-2010 målt i kroner? Hvor mye petroleumsinntekter er brukt over statsbudsjettet i samme periode?


Svar:
Rapporteringen av realisert realavkastning i SPU i meldingen om Statens pensjonsfond bygger på tall fra Norges Bank. Bankens realavkastningstall er beregnet i internasjonal valuta, der nominelle avkastningstall er justert for konsumprisutviklingen i de land fondet er investert i, sammenvektet i tråd med fondets valutakurv.

Det legges til grunn at spørsmålet gjelder netto realavkastning målt i internasjonal valuta, omregnet til norske kroner. Videre antas at det er summen av årlig realavkastning som ønskes, og ikke beløpet omregnet til 2011-kroner. Departementet foretar ingen beregninger av SPUs netto realavkastning målt i kroner på denne måten, noe som må ses i sammenheng med målsettingen for fondets investeringsstrategi om å maksimere fondets internasjonale kjøpekraft innenfor moderat risiko. Basert på noen forutsetninger er det likevel mulig å gjøre et overslag.

For å komme fram til dette overslaget er brutto realavkastning i hver enkelt måned beregnet ved å multiplisere markedsverdien ved inngangen av måneden med anslaget på den månedlige realavkastningsraten. Ved denne beregningsmetoden er det antatt at alle tilførsler til fondet er foretatt i slutten av den enkelte måned. I perioden 2001-2010 utgjør dette totalt i underkant av 490 mrd. kroner. Forvaltningskostnadene i samme periode var i underkant av 16 mrd. kroner. Korrigert for kostnader beløper overslaget på netto realavkastning i SPU i perioden 2001-2010 seg dermed til om lag 470 mrd. kroner.

Bruken av oljeinntekter, målt ved det strukturelle, oljekorrigerte underskuddet, har i samme periode beløpt seg til om lag 570 mrd. kroner (nominelt), jf. tabell 3.6 i Revidert nasjonalbudsjett 2011.