Historisk arkiv

Svar på spm 5 ang Meld.St.15 (2010-2011) Forvaltningen av Statens pensjonsfond i 2010

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

”Taket” på godtgjøring for forvaltere av Statens pensjonsfond utland

Spørsmål:
Forventer finansministeren at ”taket” på godtgjøring, som departementet planlegger å innføre for eksterne forvaltere i SPU, isolert sett vil redusere de samlede honorarer som betales til slike forvaltere?

Svar:
I Meld. St. 15 (2010-2011) varslet departementet at det legges opp til å supplere dagens bestemmelse i mandatet for SPU om at fondet skal beholde den vesentligste delen av oppnådd meravkastning, når en bruker avkastningsavhengig godtgjøring til eksterne forvaltere, med en ny bestemmelse om at banken også skal ha tak på avkastningsavhengige honorarer til eksterne forvaltere. Denne endringen i mandatet for SPU må ses i sammenheng med at departementet mener det er viktig at godtgjøringsstrukturen i avtaler med eksterne forvaltere skal bidra til å støtte opp under hensynet til fondets omdømme.

Det er først og fremst omfanget av og sammensetningen av ekstern forvaltning som påvirker de samlede honorarene til slike forvaltere. Omfanget av ekstern forvaltning er blitt betydelig redusert siden 1998 i takt med at det er bygget opp intern kompetanse i banken, og andenel av kapitalen som ble forvaltet eksternt utgjorde ved utgangen av første kvartal 2011 drøyt 7 pst. Samtidig er sammensetningen av den eksterne forvaltningen endret i retning av mer bruk av spesialistmandater i framvoksende markeder og i bestemte sektorer, som normalt vil være dyrere enn brede mandater som tidligere utgjorde en relativt sett større andel av eksternforaltningen,  Men utgangspunktet ved vurderingen av resultatene i forvaltningen av SPU må være utviklingen i fondets samlede avkastning og kostnader, ikke vurderinger av avtaler med eksterne forvaltere på enkeltstående basis eller vurderinger av kostnadssiden alene.