Historisk arkiv

Svar på spm 6 ang Meld.St.15 (2010-2011) Forvaltningen av Statens pensjonsfond i 2010

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Analyser som viser at Norges Bank i sin forvaltning av SPU klarer å oppnå bedre betingelser hos eksterne forvaltere enn andre fond

Spørsmål:
Det ble under høringen i dag bekreftet at man har fått utført analyser som viser at Norges Bank i sin forvaltning av SPU klarer å oppnå bedre betingelser hos eksterne forvaltere enn andre fond. Hva konkret sier disse analysene og hvem har utført analysene?

Svar:
Spørsmålet er forelagt Norges Bank, som opplyser følgende:

"NBIM har de siste årene brukt mye tid på å utvikle honorarsystemet for ekstern forvaltning, for å bidra til interessesamsvar mellom NBIM og de eksterne forvaltningsselskapene, og et best mulig forhold mellom avkastning og risiko i den eksterne forvaltningen. Vi har som en stor, langsiktig og anerkjent investor normalt gode kort i forhandlingene med eksterne forvaltningsorganisasjoner.

NBIM kjøper inn informasjon om kostnader ved sammenlignbare forvaltningsmandater fra konsulentselskapet Mercer, og sammenligner denne informasjonen med egne tall for SPU Denne sammenligningen viser at NBIMs honorarer for eksterne forvaltningsmandater, som andel av forvaltet kapital, ligger lavere enn snittet for sammenlignbare mandater for 2010.

I analyser av honorarnivåer er det hensiktsmessig å skille mellom ulike typer forvaltningsmandater. Spissede mandater i fremvoksende markeder og i små selskaper, som NBIM i økende grad benytter, ser ut til å være mer kostbare enn bredere mandater i utviklede markeder.

Videre er det generelt krevende å sammenligne ulike avtalers honorarnivå, fordi en må ta hensyn til ulikheter i honorarstruktur. NBIM benytter i stor grad avkastningsavhengig honorar, noe som betyr at honorar som andel av gjennomsnittlig kapital til forvaltning vil være høyere når verdiskapingen for SPU er bedre, enn i andre år. Ved sammenligning av kostnadsnivået for enkeltår, må en ta hensyn til dette."