Historisk arkiv

Spørsmål 103 til Meld. St. 12 Perspektivmeldingen 2013

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Forskningsinnsatsen i næringslivet

Spørsmål 103:
I perspektivmeldingen hevdes det at «Forskningsinnsatsen i næringslivet er derimot lavere i Norge enn i mange andre land.» Vil regjeringen bedre incentivordningene for slik å få hevet forskningsinnsatsen i næringslivet, eksempelvis SkatteFUNN, Brukerstyrt Innovasjonsarena og Gaveforsterkningsordningen?

Finansdepartementets svar:
Næringslivet har selv et hovedansvar for å beslutte og å finansiere forskningsbasert utviklingsarbeid og annen innovasjon i bedriftene. Offentlig støtte til forskning og utvikling (FoU) og tiltak for å øke innovasjon er ment å motvirke markedssvikt, og dermed bidra til å utløse samfunnsøkonomisk lønnsom virksomhet som ikke finansieres på vanlige markedsvilkår. Næringsrelevant FoU får støtte gjennom generelle virkemidler som blant annet brukerstyrt innovasjonsarena (BIA), skattefradrag for bedrifter med FoU-prosjekter (Skattefunn) og gaveforsterkningsordningen. I tillegg vil næringslivet dra nytte av annen offentlig finansiert forskning, særlig gjennom tilgang på nyutdannede kandidater og kvalifiserte forskere.

Prosjektene i brukerstyrt innovasjonsarena kjennetegnes av høy innovasjonsgrad og stort potensial for verdiskapning. BIA har stor pågang av prosjektsøknader, og den store konkurransen om midlene bidrar til at prosjektene som innvilges støtte, er av høy kvalitet. Utviklingen innenfor BIA har gått i retning av større, mer krevende og internasjonalt orienterte forskningsprosjekter. Det ble bevilget 363,6 mill. kroner over NHDs budsjett til BIA i saldert budsjett 2013, en økning på 9,4 mill. kroner fra 2012. Økningen muliggjør en betydelig utlysning i 2013.

Skattefunnordningen innebærer at foretak gis fradrag i skatt for en andel av godkjente kostnader til FoU. Fradraget kommer i tillegg til ordinære fradrag for FoU-kostnader. Skattefunn er en romslig ordning som muliggjør forskning og utvikling i bedrifter som kanskje ikke ellers ville gjennomført slike tiltak. Ordningen ga i 2010 skattefradrag for 1,2 mrd. kroner. Grensene for prosjektkostnadene er på et rimelig nivå, noe som tydeliggjøres ved at langt de fleste foretakene i ordningen har prosjekt­kostnader som er lavere enn grensene. Forskningsrådet har over tid jobbet med virkemidler for å gjøre Skattefunn synligere og mer attraktiv blant brukerne. Slike tiltak er med på å gi næringslivet enklere tilgang til Skattefunn.

Regjeringen ønsker i tillegg å oppmuntre institusjoner og givere som ønsker å støtte langsiktig, grunnleggende forskning, med private midler. Regjeringen varsler derfor i Meld. St. 18 (2012–2013) Lange linjer – kunnskap gir muligheter at den vil komme tilbake til Stortinget med forslag om en ny gaveforsterkningsordning i statsbudsjettet for 2014. Med den forrige ordningen fikk private givere stor innflytelse på bruken av offentlige forskningsmidler. Den nye ordningen vil gi institusjonene som mottar gaver, frihet til selv å vurdere hvordan den offentlige forsterkningen skal brukes innenfor områdene vitenskapelig utstyr, infrastruktur eller stipendiatstillinger. Slik vil ordningen bygge opp under de overordnede forskningspolitiske prioriteringene og institusjonene vil få større handlingsrom. Regjeringen vil komme tilbake til størrelse og innretning av ordningen i statsbudsjettet for 2014.

Regjeringen varsler i Meld. St. 18 (2012–2013) at den vil utarbeide en langtidsplan for forskning og høyere utdanning som skal ha et tiårsperspektiv og oppdateres hvert fjerde år. Planen skal blant annet være et verktøy for å spisse innsatsen på områder der Norge har et strategisk fortrinn og for å dekke fremtidige behov for kunnskap på viktige områder. I perioden 2005 til 2013 har bevilgningene til FoU over statsbudsjettet økt med 11,9 mrd. kroner nominelt. Brukerstyrt innovasjonsarena, Skattefunn og gaveforsterkningsordningen er gode bidrag til å øke forskningsinnsatsen i næringslivet. Jeg ser på det nåværende tidspunkt ikke behov for ytterligere endringer i disse ordningene.

Med hilsen
Sigbjørn Johnsen