Historisk arkiv

Svar på spm. 102 til Perspektivmeldingen 2013

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Kvalitet i utdanningssektoren

Norge bruker mest penger per elev pr år i hele OECD-området, men scorer fremdeles bare middels i internasjonale tester. Innenfor eksempelvis algebra er Norge dårligst i Europa. Samtidig slår Perspektivmeldingen fast at “Grunnleggende ferdigheter i bl.a. lesing, skriving og regning er en forutsetning for å lykkes i videre utdanning og arbeid. Moderne vekstteori legger stor vekt på humankapital som kilde til økonomisk vekst.” Hvilke tiltak ser regjeringen for seg er nødvendige for å bedre kvaliteten i norsk utdanningssektor, med særlig tanke på realfagsområdet?

Finansdepartementets svar:
Det er ikke enkelt å måle kvalitet på utdanning, men vi har i løpet av de siste ti årene fått betydelig mer kunnskap gjennom økt forskningsinnsats og et bedre statistikkgrunnlag, ikke minst fra internasjonale komparative undersøkelser. Internasjonale undersøkelser viser at det har vært betydelig framgang i matematikk, naturfag og lesing de siste årene. Samtidig viser disse undersøkelsene at det fortsatt er et godt stykke igjen til de landene som oppnår best resultater, jf. omtale i avsnitt 3.4.2. Konkrete tiltak for å nå viktige mål er nylig lagt fram i stortingsmeldingen På rett vei (Meld.St. 20 (2012-2013)) om grunn- og videregående opplæring.

Spørsmålet om hva Regjeringen særlig gjør for å bedre kvaliteten på realfagsområdet har vært forelagt Kunnskapsdepartementet som har gitt følgende svar:

“Realfag og teknologisk kunnskap og kompetanse er en bærebjelke i velstanden vår. Det er en forutsetning for å møte dagens og morgendagens store utfordringer – både globalt og i vårt eget samfunn.  Strategien Realfag for framtida - Strategi for styrking av realfagene 2010-2014 er regjeringens strategi for styrking av realfagene i opplæringen. Hovedmålet for strategien er å øke interessen for realfag og teknologi og styrke rekruttering og gjennomføring på alle nivåer. Andre mål er blant annet å styrke norske elevers kompetanse i realfag, øke lærernes kompetanse og å øke rekrutteringen til høyere utdanning i realfagene og teknologifagene.

Strategien er utviklet i samarbeid med Nasjonalt forum for realfag, som representerer alle de viktige aktørene i utdanning, forskning, næringsliv og organisasjonene. Strategien følges opp av en rekke tiltak for å styrke opplæringen i realfag. I strategien Kompetanse for kvalitet - Videreutdanning for lærere er matematikk et prioritert fag og et av fagene som har størst søkning. Anslagsvis 45 mill. kroner har gått til kompetanseutvikling i matematikk i 2012. Strategi for ungdomstrinnet har en egen regnesatsing med mål å heve nivået i regning.”

Med hilsen

Sigbjørn Johnsen