Historisk arkiv

Svar på spm. 109 til Perspektivmeldingen 2013

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Digitalisering i kommunesektoren

Jeg viser til brev av 4. mars 2013 fra Stortingets finanskomité ved Fremskrittspartiets fraksjon med følgende spørsmål til skriftlig besvarelse:

“Gitt at man digitaliserer en rekke saksbehandlingstjenester i kommunesektoren opp til det nivået regjeringen legger opp til i sin egen digitaliseringsstrategi; hvilke effektiviserings­gevinster vil dette gi kommunesektoren i løpet av de neste 10-20 årene? Hva er effekten om man får økt digitaliseringsgraden med 5 pst?”

Svar:
Regjeringens digitaliseringsprogram ble lagt fram i april 2012. I programmet står det bl.a. at: “Regjeringens program retter seg i hovedsak mot statlig sektor. Det er kommunenes eget ansvar å finne fram til gode digitaliserings- og utviklingstiltak på sine områder. For regjeringen er det viktig at offentlig sektor fremstår helhetlig overfor innbyggere og næringsliv. Derfor vil regjeringen legge vekt på at det i offentlig sektor utvikles gode fellesløsninger som både staten, fylkeskommuner og kommuner kan ha nytte av. I tillegg vil regjeringen bidra til gode rammevilkår for kommunenes eget digitaliseringsarbeid.”

Regjeringen tar sikte på å utarbeide en strategi for innovasjon i kommunesektoren våren 2013. Det vises for øvrig til omtale av Regjeringens arbeid med fornying og forbedring av det offentlige tjenestetilbudet i avsnitt 6.3.4 i Nasjonalbudsjettet 2013.

Kommunesektorens samlede inntekter i 2013 anslås til 401 mrd. kroner, jf. avsnitt 3.3.3 i Nasjonalbudsjettet 2013. Over tid vil utgiftene omtrent tilsvare inntektene. En effektivisering i kommunesektoren tilsvarende 1 pst. av utgiftene vil dermed kunne frigjøre om lag 4 mrd. kroner. Dette illustrerer betydningen av en god utnyttelse av ressursene i kommunesektoren.

Med hilsen

Sigbjørn Johnsen