Historisk arkiv

Svar på spm. 112 til Perspektivmeldingen 2013

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Sysselsetting innenfor offentlig administrasjon

Hvor mange byråkrater jobber i det offentlige i dag? Hva var tallet for 10 år siden? Hva er tallet forventet å være i 2020, 2040 og 2060?

Finansdepartementets svar:
Offisiell statistikk opererer ikke med kategorien ”byråkrat”, men gir et samlet tall for sysselsetting innen offentlig administrasjon, forsvar og sosialforsikring. Ifølge registerbasert sysselsettingsstatistikk var det ansatt 165 600 personer innen offentlig administrasjon, forsvar og sosialforsikring i 4. kvartal 2001, mens det var ansatt 153 900 personer i denne gruppen 4. kvartal 2011.

Framskrivingene i Perspektivmeldingen 2013 er verken en prognose for utviklingen eller et uttrykk for Regjeringens mål. Derimot gir de et godt utgangspunkt for å analysere betydningen av ulike faktorer for den makroøkonomiske utviklingen og utviklingen i offentlige finanser. I arbeidet med meldingen er det ikke gjort vurderinger som gir grunnlag for å framskrive tallene ovenfor.

Figur 7.7 i perspektivmeldingen viser fordelingen av timeverkene i offentlig forvaltning på ulike utgiftsområder. Utenom forsvar var bruken av arbeidskraft i offentlig forvaltning nær 190 timer per innbygger i 2009. Dette tilsvarte en firedel av de samlede timeverkene i fastlandsøkonomien. I referanseforløpet bidrar aldringen av befolkningen til at bruken av arbeidskraft i offentlig tjenesteyting utenom forsvar øker til 220 timer per innbygger i 2060.

Dette vil da utgjøre en tredel av samlet arbeidsinnsats. Det framgår av figuren at det først og fremst er innen helse og omsorg at det ventes en sterk vekst.

Med hilsen

Sigbjørn Johnsen