Historisk arkiv

Svar på spm. 114 til Perspektivmeldingen 2013

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Verdien av kinesisk valuta

Spørsmål 114:
”Hvilke økonomiske konsekvenser vil det ha for Norge dersom renminbi yuan gjøres fullkonvertibel mot andre valutaer, og hvor sannsylig mener Finansdepartementet at dette scenarioet er for 2013 og 2014?”

Finansdepartementets svar:
Verdien av den kinesiske valutaen – renminbi – holdes fast mot en kurv av valutaer, som bestemmes ut fra Kinas utenrikshandel. Internasjonalt pekes det på at den kinesiske valutaen er svakere enn den ville vært dersom den hadde blitt bestemt på bakgrunn av tilbud og etterspørsel i valutamarkedet. Dersom den kinesiske valutaen gjøres flytende og fult ut konvertibel mot andre valutaer, vil den ut fra dette styrkes sammenliknet med i dag. En svak valuta styrker konkurranseevnen til bedrifter i Kina. En sterkere valuta vil isolert sett trekke i retning av lavere nettoeksport for Kina. Samtidig kan eksporten fra andre land til Kina gå opp.

Norsk økonomi påvirkes av utviklingen internasjonalt. Finansdepartementet har ikke analysert de samlede virkningene på verdensøkonomien og på Norge av en eventuell styrking av den kinesiske valutaen. 

Med hilsen

Sigbjørn Johnsen