Historisk arkiv

Svar på spm. 123 til Perspektivmeldingen 2013

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Samlet arbeidsstyrke og antall sysselsatte i 2060

Spørsmål 123:
”Hvordan vil forholdet mellom samlet arbeidsstyrke og antall sysselsatte være i 2060 (i reelle tall og relative tall)?”

Finansdepartementets svar:
Perspektivmeldingen inneholder enkelte makroøkonomiske framskrivinger, herunder et referanseforløp for norsk økonomi fram til 2060. Som det framgår av meldingen, er dette referanseforløpet verken en prognose for utviklingen framover eller et uttrykk for Regjeringens mål. Beregningen er likevel et hensiktsmessig utgangspunkt for å drøfte betydningen av enkelte forhold som påvirker den makroøkonomiske utviklingen og utviklingen i offentlige finanser på lang sikt. Viktige forutsetninger for referanseberegningen er omtalt i relevante kapitler i meldingen og oppsummert i vedlegg 1. Enkelte hovedtrekk ved selve forløpet er gjengitt i tabeller og figurer i de enkelte kapitler.  Som det framgår av kapittel 3, er det i referanseforløpet lagt til grunn at yrkesandelene for ulike demografiske undergrupper (kjønn, alder og innvandrerbakgrunn) anslås å holde seg konstant på 2015-nivået i hele framskrivingsperioden. Også arbeidsledighetsraten antas å holde seg uendret etter 2015.

Endringen i alderssammensetningen i retning av en eldre arbeidsstyrke innebærer at den gjennomsnittlige yrkesandelen vil avta, selv om de aldersspesifikke andelene holdes konstante. Pensjonsreformen er utformet med sikte på at den skal øke arbeidsinnsatsen gjennom en styrking av insentivene til arbeid. Sysselsettingen blant de over 60 år har økt gjennom flere år. Ifølge tall fra NAV fortsatte denne tendensen i 2011 og 2012, selv om flere fikk mulighet til å gå av med alderspensjon. Andelen sysselsatte i aldersgruppen 62-66 år økte fra 39 pst. i 3. kvartal 2010 til 42 pst. i 3. kvartal 2012. Økningen har vært særlig sterk for 62- og 63-åringer. Økende utdanningsnivå fra kohort til kohort og gjennomgående høy etterspørsel etter arbeidskraft har trolig også bidratt til denne utviklingen.  

I referanseforløpet er det imidlertid ikke lagt inn noen effekt av pensjonsreformen. Det må ses i sammenheng med at det er tidlig å vurdere de realiserte virkningene av reformen. Mulige virkninger diskuteres bl.a. i boks 8.1 i perspektivmeldingen.

Med hilsen

Sigbjørn Johnsen