Historisk arkiv

Svar på spm. 1282 fra stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Avskrivningssatser

Jeg viser til brev av 7. mai fra Stortingets presidentskap med følgende spørsmål til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen.

Spørsmål
I finansministerens svar på FrPs budsjettspørsmål 31 (2012-13) skrev han at "Departementet kjenner ikke til ny empiri som tilsier at avskrivningssatsene for gruppe c, d og e bør økes."
Søndag varslet regjeringen økning i avskrivningssatsen for gruppe d.
Hvilken ny empiri er det regjeringen legger til grunn for endringen?

Svar
Departementet har ikke ny empiri når det gjelder avskrivningssatsene. Generelt bør en være varsom med å bruke avskrivningsregler som virkemiddel for å stimulere til visse typer investeringer. Det skyldes at det kan oppstå skjevheter i kapitaloppbyggingen over tid som reduserer den samlede kapitalavkastningen for samfunnet. Etter en samlet vurdering vil Regjeringen likevel i budsjettet for 2014 foreslå å innføre startavskrivninger for å stimulere til investeringer i fastlandsindustrien. Dette er ett av en hel pakke tiltak Regjeringen har lagt fram for å dempe todelingen og bidra til en mer balansert utvikling i norsk økonomi. Det vises samtidig til Scheel-utvalget som skal utrede skattesystemet for selskaper mv. Gjennomgangen vil også omfatte en vurdering av avskrivningssystemet som en del av en helhetlig omlegging for å forbedre selskapsbeskatningen. Et premiss i mandatet er at skattesystemet skal bidra til mest mulig effektiv ressursbruk og best mulig investeringsvalg i bedriftene.

Med hilsen
Sigbjørn Johnsen