Historisk arkiv

Svar på spm. 1555 fra stortingsrepresentant Jørund Rytman

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Om skattelette

Jeg viser til brev av 20. juni 2013 fra Stortingets presidentskap med følgende spørsmål til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Jørund Rytman.

Dette spørsmålet er en oppfølging av svar på spørsmål til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Jørund Rytman, som feilaktig ble gitt nr. 1481. Riktig nummer er 1476.

Spørsmål
“Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til skriftlig besvarelse til finansministeren:

I svar på skriftlig spørsmål 1481 (2012-13) ber jeg om at finansministeren dokumenterer påstanden om at FrP vil gi 100 mrd. kr i skattelette til de aller rikeste. Påstanden er fullstendig feil, men regnestykket finansministeren viser til er interessant. Det inkluderer alle kutt i bilavgifter, bompenger, alkoholavgifter, eiendomsskatt, drivstoffavgifter, og sågar minstefradraget. Mener virkelig finansministeren at alle som får nytte av økt minstefradrag på lønnsinntekt er blant de "aller rikeste"?

Svar
Jeg viser til svar på spørsmål nr. 1476 og nr. 1502 til skriftlig besvarelse fra hhv. stortingsrepresentant Jørund Rytman og stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen for informasjon om anslag på 100 mrd. kroner i samlet lettelse med Fremskrittspartiets endringer skatte- og avgiftsreglene mv.

Departementet har gjort beregninger på enkeltendringer i skatte- og avgiftsreglene som Fremskrittspartiet har fremmet i ulike sammenhenger. Departementet har ikke oversikt over eller beregnet samlede provenyvirkninger av alle endringer Fremskrittspartiet har fremmet i ulike sammenhenger. I svar på spørsmål nr. 1502 til skriftlig besvarelse viser departementet til at fjerning av formuesskatt og arveavgift i hovedsak vil komme personer med høye inntekter og formue til gode. I tillegg vil flere av de andre forslagene gi størst lettelser for høyinntektsgrupper.

Med hilsen
Sigbjørn Johnsen