Historisk arkiv

Svar på spm. 1710 fra stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Jeg viser til brev 16. september 2013 fra Stortingets presidentskap vedlagt spørsmål til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen.

«Det vises til brev datert 6 august 2013, til finansministeren fra stortingsrepresentant Torgeir Micaelsen, vedrørende konkurransesituasjonen i norske Finansmarkeder. Problemstillingen omhandler primært bruk av fullmakt ved (innhenting av informasjon og) inngåelse av lån. Det oppleves fra flere at noen banker ikke forholder seg til folks rett til å bli representert av tredjeparter, noe man oppfatter som brudd med Avtaleloven. Hva gjør finansministeren med problemstillingen?»

Svar:
Stortingsrepresentant Torgeir Micaelsen sendte 6. august i år et brev til fornyings-, administrasjons- og kirkeministeren og meg med spørsmål om regjeringen vil vurdere å be Konkurransetilsynet og Finanstilsynet gjennomføre en analyse av konkurranse­situasjonen i norske finansmarkeder. I vårt svar av 28. august i år åpnet vi for en gjennomgang av konkurransesituasjonen i det norske bankmarkedet. Kopi av brev 28. august 2013 fra fornyings-, administrasjons- og kirkeministeren og meg er vedlagt.

God konkurranse i finansmarkedene kan bidra til lavere priser, mer innovasjon og høyere økonomisk vekst. Jeg deler ikke stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsens oppfatning om at en eventuell gjennomgang av konkurransesituasjonen primært vil omhandle mulighetene for å bli representert av tredjeparter ved inngåelse av finansavtaler.

Finansavtaler kan inngås ved at kunden representeres av en fullmektig. Den enkelte finansinstitusjon må da kunne forsikre seg om at fullmakten er gyldig, og at alle parter er tilstrekkelig identifisert. Sentrale hensyn bak lovgivningen på dette området er blant annet vern av forbrukernes interesser og bekjempelse av økonomisk kriminalitet. For finansinstitusjoner er det gitt krav til blant annet kontroll og legitimering i hvitvaskings­loven og finansavtaleloven. I tillegg finnes det generelle regler om avtaleinngåelse i avtaleloven. For ordens skyld viser jeg til at justis- og beredskapsministeren har ansvaret for lovgivningen som regulerer avtaleforhold mellom finansinstitusjoner og deres kunder.

Med hilsen

Sigbjørn Johnsen