Historisk arkiv

Svar på spm. 45 til Perspektivmeldingen 2013

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Norske eksportvarer

Jeg viser til brev av 25. februar 2013 fra Stortingets finanskomité ved Fremskrittspartiets fraksjon med følgende spørsmål til skriftlig besvarelse:

”Kinas og Indias inntog i verdensøkonomien har ifølge Perspektivmeldingen økt prisene på metaller som eksporteres fra Norge. Denne utviklingen vil sannsynligvis fortsette, og betyr store muligheter for norsk bergverksindustri. Har finansdepartementet gjennomført analyser knyttet til fremtidig prisutvikling/prisbane på metaller og andre bergverksprodukter som Norge eksporterer til verdensmarkedet?”

Svar:
I avsnitt 2.5 i Perspektivmeldingen er utviklingen i prisene på norske eksportvarer omtalt. Det vises ellers til vedlegg 1 i Perspektivmeldingen “Forutsetninger for de økonomiske framskrivningene” der det fremgår at det i de langsiktige framskrivningene er lagt til grunn at prisene på tradisjonelle eksport- og importvarer øker med 1¾ pst. målt som årlig gjennomsnitt. Finansdepartementet har ikke publisert detaljerte anslag for fremtidig prisutvikling på metaller og andre bergverksprodukter.

Med hilsen

Sigbjørn Johnsen