Historisk arkiv

Svar på spm. 52 til Perspektivmeldingen 2013

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Risikovillighet og investeringer

Spørsmål 52 til Perspektivmeldingen 2013
Hvordan er nordmenns risikovillighet når det gjelder investeringer sammenliknet med borgere av andre land, og hvilke utslag har forskjellene mellom landene når det gjelder mulighetene til å finansiere bedrifter i en oppstartsfase?

Finansdepartementets svar:
I internasjonale rangeringer av hvor lett det er å starte opp og drive næringsvirksomhet kommer Norge ofte høyt opp på listene. I Verdensbankens rapport ”Doing Business” 2013 ble Norge rangert som nummer 6 av 185 land. Indeksen er satt sammen av delindekser for hvor enkelt det er å starte en bedrift, få byggetillatelser, få tilgang på elektrisitet, tilgang på kreditt, investorbeskyttelse, hvor enkelt det er å betale skatt og handle på tvers av landegrensene, hvor god eiendomstretten er, hvor godt kontrakter håndheves og hvor enkelt insolvens lar seg løse (konkurslovgivning). Norge scorer jevnt over relativt høyt på alle delindeksene, men kommer særlig godt ut på eiendomsrett, investorbeskyttelse, kontrakthåndhevelse og konkurslovgivning. Dette er alle forhold som er viktige for investorer.

Stabile rammevilkår og en stabil økonomisk utvikling er viktig for at bedrifter skal kunne planlegge og investere for framtiden. Vårt rammeverk for den økonomiske politikken, herunder sparingen i SPU, handlingsregelen og fleksibel inflasjonsstyring, bidrar til stabil utvikling i norsk økonomi.

Med hilsen

Sigbjørn Johnsen