Historisk arkiv

Svar på spm. 62 til Perspektivmeldingen 2013

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Personer med nedsatt arbeidsevne

Spørsmål 62:
”Regjeringen skriver i Perspektivmeldingen at den vil bidra til et arbeidsliv der alle kan delta. På hvilke måte kommer dette til syne i statistikken som følge av regjeringens politikk? Eksempelvis hvor mange handicappede er i arbeid i dag i forhold til 2005. Hvilke tiltak er gjennomført og hva er effekten av disse, samt hva er den forventede effekten?

Finansdepartementets svar:
I kapittel 8.2 i Perspektivmeldingen omtales ulike reformer og tiltak som er gjennomført de senere årene for å styrke arbeidslinjen. Der er det også understreket at flere av reformene og tiltakene bare har virket i kort tid. Regjeringen følger nøye med på utviklingen for å bidra til at den samlede virkemiddelbruken gir resultater. Vi samarbeider også tett med partene i arbeidslivet blant annet gjennom IA-avtalen.

Det finnes imidlertid ikke en enkel statistikk eller gode data som fanger opp utviklingen i IA-målene samlet. Det er derfor etablert en partssammensatt faggruppe som bl.a. skal drøfte utviklingen i disse målene. Gruppen bruker heller ikke en enkelt indikator, men ser på utviklingen i en rekke forskjellige statistikker. Det gjelder blant annet utviklingen i sykefraværet, som har vist en nedadgående tendens de siste tre årene, samt utvikling i sysselsettingsandeler, samlet og for ulike undergrupper, bl.a. for personer med funksjonshemming. En tilleggsundersøkelse i arbeidskraftsundersøkelsen kan si noe om sysselsettingsandelen for personer som oppgir å ha en funksjonshemming. I 2012 var om lag 214 000 personer med funksjonshemming sysselsatt. Dette utgjorde en sysselsettingsandel på 41 pst.  Siden 2005 har denne andelen svingt mellom 41 og 45 pst. Utvalgsundersøkelsen er basert på et relativt lite utvalg. Svingninger i tallene må derfor tolkes med forsiktighet.

Med hilsen

Sigbjørn Johnsen