Historisk arkiv

Svar på spm. 71 til Perspektivmeldingen 2013

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Hvor mange flere har gått av ved 62 års alder årlig siden 2005?

”Hvor mange flere har gått av ved 62 års alder årlig siden 2005? Planlegger regjeringen innstramminger på dette for å sikre at flere står i arbeid?”

Svar:
De som forlater arbeidslivet før de når den formelle pensjonsalderen, har fram til pensjonsreformen trådde i kraft i 2011 i hovedsak gått av med AFP, en særaldersgrense eller på en helserelatert ytelse (uføretrygd).  Tall fra NAV viste at mer enn 70 pst. av 66 åringer mottok en trygdeytelse i 2009. Tallene inkluderer også graderte ytelser, så andelen som hadde forlatt arbeidslivet før overgang til formell aldersgrense var lavere enn dette. Tilsvarende andel for 62-åringer var 53 pst. dette året.

Ifølge Arbeidskraftundersøkelsen avtok andelen tidligpensjonister og uføretrygdede i aldersgruppen 62-66 år som var utenfor arbeidsstyrken fra 45 pst. i 2005 til 42 pst. i 2012. 

En viktig begrunnelse for pensjonsreformen var å stimulere eldre arbeidstakere til å stå lenger i arbeid. Innføring av en nøytralt utformet fleksibel alderspensjon fra 62 år bidrar særlig sterkt til det. Innføringen av fleksibel alderspensjon innebærer imidlertid at sammenhengen mellom pensjonsuttak og arbeid er mindre klar enn tidligere. Tall fra NAV for 2011 og 2012 viser at i underkant av 90 pst. av befolkningen i aldersgruppen 62-66 år har fortsatt å arbeide fra ett år til det neste, selv om mange samtidig har valgt å ta ut alderspensjon fra folketrygden.  Begrepet pensjonsalder er mindre relevant enn tidligere, og NAV presenterer derfor anslag for forventet yrkesaktivitet basert på den observerte atferden til personene i de relevante aldersgruppene.  Disse anslagene viser at en 50-åring i 2011 kunne vente å være i arbeid tilsvarende 11 år med full stilling. Dette er en økning på vel ett årsverk sammenliknet med 2005.

Det er usikkert hvor mye sysselsettingen vil øke som følge av pensjonsreformen. I Perspektivmeldingen er det vist til beregninger fra Statistisk sentralbyrå som illustrerer relativt store effekter, særlig på lang sikt. Den helt kortsiktige effekten ble i disse beregningene antatt å være liten, noe som i hovedsak må ses i sammenheng med at langt flere fikk muligheten til å gå av med pensjon fra 2011 enn tidligere.

Sysselsettingen blant eldre har vist oppgang gjennom hele 2000-tallet. Det er en trend som også gjør seg gjeldende i mange andre OECD-land og skyldes trolig bedre helse og økt utdanningsnivå i tillegg til regelverksendringer. Den norske pensjonsreformen har kun virket i kort tid og insentivene i reformen vil bli sterkere etter hvert. Likevel tyder tall fra NAV på at reformen allerede har bidratt til økt sysselsetting.  NAVs tall viser at for aldersgruppen 62-66 år økte sysselsettingsandelen samlet sett fra 39 pst. i 3. kvartal 2010 til 42 pst. i 3. kvartal 2012.

Med hilsen

Sigbjørn Johnsen