Historisk arkiv

Svar på spm. 59 fra Finanskomiteen/Frps fraksjon av 16.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Strømpriser

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2654

Spørsmål nr. 59, fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 16.5.2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

"Dersom man bruker hhv. 1 mrd. 2 mrd. og 3 mrd. kroner til å jevne ut strømprisene i perioder med høye strømpriser fra og med 1. juli, hva ville dag gjennomsnittlig strømpris for forbruker blitt i 2006? Det ønskes tall for både bokført og påløpt. Hvor mye måtte man dessuten redusere avgiften på fyringsolje for ikke å skape en konkurransevridning i hvert tilfelle? Ber også om lovteknisk bistand til å foreta de nødvendige endringer i lov, forskrift, samt avgiftsvedtak for 2006."

Svar:

Departementet viser til spørsmål 33 fra finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon av 15.5.2006. I svaret skriver Finansdepartementet at det ikke er mulig, innenfor den korte tidsfristen som er gitt for svar på spørsmål fra Stortinget, å gjøre de etterspurte provenyberegningene. Heller ikke i dette tilfellet ser departementet seg i stand til å gjøre de etterspurte beregningene. Det vises til spørsmål 33 for en nærmere beskrivelse av usikkerhetsmomentene i en slik beregning.

Når det gjelder spørsmål om den lovtekniske bistanden understreker departementet at skatter og avgifter vedtas av Stortinget for ett år av gangen, jf. Grunnlovens § 75 bokstav a. En fullmakt fra Stortinget til Regjeringen til å fastsette el-avgiften og/eller merverdiavgiften må vurderes nærmere i forhold til denne bestemmelsen. Videre må det vurderes nærmere hvilke andre konsekvenser en slik variabel avgift vil ha for særavgiftssystemet/merverdiavgiftssystemet. En eventuell variabel avgift vil være noe helt nytt i avgiftssystemet, og dette krever en nøye utredning. Med den tid som har vært til rådighet har departementet verken hatt anledning til å vurdere disse konsekvensene eller hvordan et slikt system kan utformes lovteknisk sett.