Historisk arkiv

Svar til Åge Austheim på spørsmål nr. 4 vedrørende revisjonsplikt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Grensen for revisjonsplikt bør være lik for aksjeselskaper og tilsvarende utenlandske foretak som driver virksomhet i Norge gjennom norskregistrert utenlandsk foretak (NUF). Regjeringen vil benytte den kommende utredningen i vurderingen av hvordan revisjonsplikten for små foretak bør utformes for framtida.

Svar på spørsmål nr. 4 til spørretimen 30.01.2008 fra representanten Åge Austheim

Stortingets president
"Mange små aksjeselskaper opplever det som tyngende at de er pålagt revisjonsplikt. Samtidig er norskregistrerte utenlandske selskaper (NUF) ikke pålagt revisjonsplikt. Ifølge Regjeringens nettsted er det nedsatt et lovutvalg til å vurdere revisjonsplikten for små foretak.

Hvordan ser statsråden på denne problemstillingen, og når kan vi vente svar fra lovutvalget?"

 

President
Regjeringen har nedsatt et utvalg som skal vurdere unntak fra revisjonsplikt for små foretak, inkludert små aksjeselskaper.

Grensen for revisjonsplikt bør være lik for aksjeselskaper og tilsvarende utenlandske foretak som driver virksomhet i Norge gjennom norskregistrert utenlandsk foretak (NUF). Etter mandatet skal utvalget derfor ha som utgangspunkt at det ikke skal være forskjell i revisjonsplikten avhengig av om foretaket driver virksomhet i Norge gjennom NUF eller om selskapet er norsk.

Slik det også er sagt i mandatet for lovutvalget, skal revisjon bidra til at kreditorer, investorer, skattemyndigheter og andre brukere av regnskapsinformasjon har sikkerhet for at informasjonen i foretakenes årsregnskaper er korrekt. Det gjelder også en rekke andre krav i lovgivningen om revisorbekreftelse av ulike forhold, såkalte særattestasjoner. Revisor har omfattende tilgang til informasjon om de foretakene som revideres, regnskapsbrukerne sparer ressurser til egen kontroll og de enkelte regnskapsbrukerne får lik tilgang på revidert informasjon. Utøvelsen av revisors funksjoner skal dermed medvirke til effektiv ressursallokering og til bekjempelse av ulike former for økonomisk kriminalitet, herunder kriminalitet på skatte- og avgiftsområdet. Krav til revisjon har en særskilt begrunnelse for aksjeselskaper og andre foretaksformer uten eiere som hefter fullt ut for foretakets forpliktelser. Samtidig medfører revisjon kostnader for foretakene. For lovpålagt revisjonsplikt må det kreves at disse kostnadene står i rimelig forhold til nytten ved revisjon.

Regjeringen vil benytte den kommende utredningen i vurderingen av hvordan revisjonsplikten for små foretak bør utformes for framtida.

Utvalget er gitt frist til 2. juni 2008 med å levere sin utredning.