Historisk arkiv

Bort med snikskatter: Billigere gebyrer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansminister Kristin Halvorsen (SV), innlegg i diverse regionaviser

Bort med snikskatter: Billigere gebyrer

Av finansminister Kristin Halvorsen, innlegg i diverse regionaviser

Fra årsskiftet ble det billigere å kontrollere kjøretøy, ta førerprøven eller få nytt førerkort. Det markerer begynnelsen på regjeringens opprydding i gebyrprisene. Gebyrer skal dekke kostnadene for å få utført en tjeneste. For mange gebyrer koster mer enn dette, og er i realiteten en snikskatt. Under den forrige regjeringen økte prisen på en rekke av disse, av hensyn til inndekningsbehov på budsjettet.

Den norske velferdsstaten – barnehager, skoler, helse- og omsorgstjenester er finansiert over skatteseddelen. Det er en modell som har bred oppslutning blant folk. Skatter og avgifter gir penger til fellesskapet. Gebyrer er derimot en pris vi betaler for en tjeneste, og er ikke ment som en inntektskilde for staten.

Folk skal vite når de betaler skatt og når de betaler for en konkret oppgave. Jeg varslet derfor i sommer at vi skal kutte i gebyrer som er priset for høyt. Vi har kommet godt i gang, og ved nyttår kuttet vi prisen på en rekke tjenester, herunder for førerprøve, førerkort, kjøretøyskontroller og gebyr på tvangsforretning. Etter hvert som vi får kartlagt hva de reelle kostnadene for et gebyr er, vil vi sette ned prisen på flere gebyrer.

Publisert: 17.01.07