Historisk arkiv

Innlegg i Aften 07.05.07

NOx-avgiften er ikke symbolpolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Svenn Kristiansen anklager Regjeringen for manglende forståelse for miljø og økonomiske sammenhenger i sitt innlegg i Aften på fredag. Det er nok mer som tyder på at tåka har ligget tykt rundt toppetasjen i rådhuset da han skrev dette.

Utslippene av NOx fra cruiseskip rammer lokalt både luft og vann i vårt felles nærområde i Oslo. Kristiansen har med andre ord misforstått ganske grunnleggende dersom han mener at det er uten betydning for miljøet at utslippene skjer i vårt nærområde. Utslipp av det samme stoffet (NOx) fra veitrafikken rammer Oslo-lufta, men jeg tror (og håper) ikke Kristiansen og FrP faktisk mener at disse utslippenes betydning for bymiljøet er helt uinteressante fordi "miljøproblemer er globale" som han skriver.

Overfor dette miljøproblemet er derfor utfordringen å begrense utslippene der de er. Gjennom Gøteborgprotokollen har Norge forpliktet seg til å redusere utslippene med 21 prosent innen 2010. Forpliktelsene ble ikke fulgt opp med tiltak av den forrige regjeringen. Jeg tror rent vann og vakker natur er et viktig konkurransefortrinn for Oslo og Norge som turistdestinasjon. Vi tar nå grep som skal gjøre Norge til et attraktivt turistland også i framtida.

Cruisebransjen oppgir at de vil måtte betale opp til 100 000 kroner i døgnet i NOx-avgift for enkelte skip. Skipet slipper i så fall ut like mye NOx som nesten 7 prosent av den samlede norske vegtrafikken. Når bransjen selv presenterer slike tall, bør det ikke være vanskelig å enes om at disse utslippene må reduseres.

NOx-avgiften er ikke innført for å fylle statskassen. Dette er et målrettet tiltak for å få bukt med alvorlig forurensing. For å lette overgangen for de som skal betale denne avgiften, er det etablert flere tilskudds- og overgangsordninger. Disse kan også cruisebåtene gjøre seg nytte av.