Historisk arkiv

Pensjonistene får skattelette

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Dagbladet

– I Dagbladet 18. mai hevdes det at "nå skal pensjonistene tas". Dette er en misvisende påstand basert på feilaktige beregninger. Det riktige vil være å si at pensjonistene får skattelette, skriver finansminister Sigbjørn Johnsen.

I Dagbladet 18. mai hevdes det at "nå skal pensjonistene tas". Dette er en misvisende påstand basert på feilaktige beregninger. Det riktige vil være å si at pensjonistene får skattelette.

Finansdepartementet sendte i vinter ut på høring forslag til justering av skatteregler for pensjon. Hensikten er å sikre at skattereglene støtter opp under pensjonsreformens mål om at det skal lønne seg å arbeide, og legge til rette for at en kan kombinere pensjon og arbeid på en god måte. Ved å gjøre det mer attraktivt å stå lenger i arbeid og kombinere pensjon og arbeid, kan vi lette finansieringsbyrden for framtidige generasjoner.

Unio fremstiller det som at høringsforslaget gir en samlet skatteskjerpelse for pensjonistene. Dette er ikke riktig. Samlet sett gir forslaget en skattelettelse på i underkant av 400 millioner kroner på kort sikt. Over halvparten av AFP- og alderspensjonistene vil få en lettelse med forslaget. Om lag en tredjedel vil få en skjerpelse. Pensjonistene som får skjerpelse har i hovedsak høye inntekter, mens pensjonistene som får lettelse har lave inntekter.

Helt konkret vil høringsforslaget gi om lag 107 000 AFP- og alderspensjonister en skattelettelse på over 10 000 kroner. Deres gjennomsnittsinntekt er om lag 189 000 kroner. Om lag 42 000 pensjonister får en skjerpelse på over 10 000 kroner. Deres gjennomsnittsinntekt er over 538 000 kroner. Det er altså over dobbelt så mange pensjonister som får en lettelse på over 10 000 kroner enn de som får skjerpelse på over 10 000 kroner.

Forslaget vil i hovedsak redusere skatten for AFP- og alderspensjonister med under 300 000 kroner i bruttoinntekt. Selv om forslaget er beregnet å gi en skatteskjerpelse for om lag en tredjedel av AFP- og alderspensjonistene, vil disse pensjonistene fortsatt betale mindre skatt enn lønnstakere med tilsvarende inntekt.

Unios beregninger av skatteendringen ulike yrkesgrupper innen offentlig sektor vil få som pensjonister gir ikke gi et riktig bilde, blant annet fordi de har tatt utgangspunkt i en enslig alderspensjonist som har full opptjening og full stilling. I tillegg har de beregnet feil skatteendring for flere av yrkesgruppene. Når det korrigeres for for at gjennomsnittlig pensjonsnivå er lavere, at skattefradraget ikke lenger skal samordnes med ektefelle og at ”ekstraskatten” på renteinntekter fjernes, kommer UNIOs medlemmer langt bedre ut enn det som påstås.  
 
I de høringsinnspillene vi har mottatt ser vi at de fleste, inkludert Unio, er positive til systemendringen, selv om flere er uenige i finansieringsmåten. Jeg tar innspillene med meg videre. Endelig forslag til satser og inntektsgrenser tar jeg sikte på å legge fram i statsbudsjettet til høsten.