Historisk arkiv

EØS-utvidelsesavtalen gir bedre markedsadgang for reker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Magnor Nerheim, mobil 90 57 09 41

Forhandlingene knyttet til EØS-utvidelsen har resultert i gode ordninger for markedsadgangen for reker, fisk og fiskeprodukter. For pillede fryste reker ble det oppnådd en tollfri kvote på 2000 tonn. Samlet sett vil norske eksportører nå nyte godt av en tollfri kvote på totalt 10 000 tonn.

Forhandlingene knyttet til EØS-utvidelsen har resultert i gode ordninger for markedsadgangen for reker, fisk og fiskeprodukter. For pillede fryste reker ble det oppnådd en tollfri kvote på 2000 tonn. Samlet sett vil norske eksportører nå nyte godt av en tollfri kvote på totalt 10 000 tonn. Dette er en økning på 25 % og tilsvarer eksportkvantumet av pillede fryste reker til EU i 2006.  

På samme måte som for finansieringsordningen og resten av fiskeriløsningen, varer rekekvoten til 30. april 2009. Da skal alt gjennomgås på nytt.   Se pressemelding: EØS-utvidingsavtalen med gode resultat for fisk- Rekenæringen har slitt tungt over lengre tid. Flere bedrifter som produserer pillede, fryste reker har innstilt sine virksomheter og permittert ansatte.  Kun to bedrifter produserer i øyeblikket dette produktet. Regjeringen har hatt høy prioritet på arbeidet med å søke løsninger som kan bedre situasjonen for rekenæringen, sier statssekretær Kari-Anne Opsal i Fiskeri- og kystdepartementet.  

- Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen har hatt flere møter med næringen og organisasjonene om rekenæringens problemer. Et felles utgangspunkt har hele tiden vært, at bedret markedsadgang er nødvendig for å møte internasjonal konkurranse. Det er derfor svært gledelig å konstatere at næringen i den senere tid gradvis har fått bedret markedsadgangen, sier statssekretær Opsal videre. 

- Når vi tar med realiseringen av to tollfrie kvoter i 2006, er det til sammen oppnådd tollfrihet for 4 500 tonn reker i løpet av det siste året. Samtidig får næringen en større fleksibilitet ved at flere pakkemåter kan benyttes. Med tollfrihet til det viktigste markedet for til sammen 10 000 tonn pillede fryste reker, bør det være grunnlag for optimisme for næringen, konstaterer statssekretær Opsal.

EØS utvidelse i havn - et historisk bidrag til Bulgaria og Romania