Historisk arkiv

EØS-utvidelse i havn - et historisk bidrag til Bulgaria og Romania

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge vil bidra til sosial og økonomisk utvikling i Bulgaria og Romania med til sammen drøye 1,1 milliarder kroner de neste to årene. Nær halvparten av støtten går til samarbeidsprogrammer mellom Norge og mottakerlandene.

- Vi er glade for at det nå er oppnådd enighet med EU om en avtale om utvidelse av EØS. Avtalen innebærer at Norge gir et viktig bidrag til to av de fattigste landene i EU, og gir en historisk mulighet til økt kontakt og samarbeid mellom Norge, Bulgaria og Romania, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. 

Bilde: Signering- Avtalen innebærer også bedret markedsadgang for norsk fisk og fiskeprodukter til EU, noe som er viktig for norske bedrifter, sier utenriksministeren. 

Oda Sletnes (th) signerer avtalen om EØS-utvidelse. Foto: Erlend Engh Brekke, EU-delegasjonen

De finansielle bidragene og den bedrede markedsadgangen for fisk vil gjelde fra 1. januar 2007 til 30. april 2009.  

Det er oppnådd enighet om nye/utvidede tollfrie kvoter til EU for norsk fiskerinæring for sild, makrell, lodde og reker, samt en kvote som blant annet omfatter steinbit. I tillegg vil EU fjerne noen tekniske handelshindringer som har vært til stor ulempe for norske eksportører.

De bilaterale samarbeidsprogrammene med henholdsvis Bulgaria og Romania utgjør totalt om lag 550 millioner kroner (68 millioner euro), og skal administreres av Norge. Programmene skal bidra til økonomisk og sosial utvikling i de to landene, og skal fremme innovasjon og teknologioverføring. – Innretningen av disse programmene er en nyvinning som vi knytter forhåpninger til, sier utenriksministeren. 

- Samarbeidsprogrammene er fokusert på noen utvalgte sektorer hvor Bulgaria og Romania har særskilte behov og Norge har kompetanse, med hovedfokus på energi, klima og kvalitetssikring, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. Etter ønske fra hhv. Romania og Bulgaria kan midlene også gå til prosjekt innenfor helsesektoren og Schengen/justisområdet. 

Prosjekter under samarbeidsprogrammene skal i størst mulig grad gjennomføres i form av partnerskap mellom norske aktører og aktører i mottakerlandene. Både norske, bulgarske og rumenske aktører kan søke om prosjektstøtte. I tillegg til private og offentlige aktører åpnes det for deltakelse fra både frivilllige organisasjoner og arbeidslivets parter. 

Totalt 72 millioner euro, eller om lag 580 millioner kroner, skal kanaliseres til Bulgaria og Romania gjennom den eksisterende EØS-finansieringsordningen. Den norske andelen er på noe over en halv milliard kroner (67,8 millioner euro). Støtte vil kunne gis til prosjekter innen miljø, bærekraftig utvikling, helse og barneomsorg, bevaring av europeisk kulturarv og utvikling av menneskelige ressurser. 

Avtalen gir også mulighet til å innføre de samme overgangsordningene som i Bulgarias og Romanias utvidelsesavtale med EU. Det gjelder i første rekke fri bevegelighet for personer, hvor hvert enkelt EØS-land vil kunne opprettholde visse begrensinger for arbeidstakere fra de to nye landene.  

Avtalen trer i kraft når partene har fullført sine interne prosedyrer. For Norge betyr det at avtalen må godkjennes av Stortinget før den kan tre i kraft. På EUs side gjenstår formelle vedtak i relevante EU-organ.

Mer om avtalen: