Historisk arkiv

Høring om eierskapsbegrensninger i kystfiskeflåten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Fiskeri- og kystdepartementet har i dag sendt forslag til eierskapsbegrensninger i kystfiskeflåten på høring. Departementet foreslår å utforme begrensninger for eierkonsentrasjon som er tilpasset de gjeldende behov og forhold i kystfiskeflåten. - Begrensningene demmer opp for at det vokser fram eierkonsentrasjoner av en størrelse og betydning som utfordrer målsetningen om et variert og spredt eierskap i kystflåten, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen.

I forbindelse med behandlingen av St. meld. nr 21 (2006-2007) Strukturpolitikk for fiskeflåten varslet Fiskeri- og kystdepartementet om en vurdering av behovet for eierskapsbegrensninger i kystfiskeflåten.

I arbeidet med høringsnotatet om eierskapsbegrensninger i kystfiskeflåten er eierforholdene i kystfiskeflåten kartlagt. Kartleggingen viser at eierforholdene i kystfiskeflåten fortsatt er preget av variert og spredt eierskap.

Det foreslåes en generell eierbegrensning på 5 prosent målt i forhold til gruppekvoten i den aktuelle reguleringsgruppe for kystfiskeflåten. Det foreslåes likevel et høyere tak i enkelte fartøygrupper som har et lite antall deltakere. Høringsinstansene blir også særskilt bedt om å vurdere hvorvidt det er behov for en lavere grense for eksempel på 3 prosent i gruppen av konvensjonelle fartøy under 28 meter i fisket etter torsk, hyse og sei nord for 62 grader nord. Bakgrunnen for dette er det store antall fartøy i denne gruppen.

Det foreslås videre at fiskeindustribedrifter med eierandeler i kystfiskefartøy og eiere i havfiskeflåten som også eier kystfiskefartøy, underlegges samme begrensninger som andre.

Høringsfrist er 25. januar 2008.

Kontaktperson: Avdelingsdirektør Jan Fredrik Danielsen, tlf. 22 24 64 42