Historisk arkiv

Feilaktig av Dagsrevyen om ”Murmansk” 4. august 2008

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Uttalelse fra fiskeri- og kystminister Helga Pedersen:

- I Dagsrevyen i dag framkommer det opplysninger om saken om vraket av krysseren Murmansk som er feilaktige og krever korreksjon. Av Dagsrevyinnslaget kan man få inntrykk av at jeg skal ha holdt tilbake opplysninger om miljøfarlig materiale ombord i vraket Murmansk. Dette medfører ikke riktighet.

- Jeg var ikke kjent med opplysninger om at det kan finnes radioaktivt materiale om bord, før opplysningene ble presentert for meg via media fredag 1. august. 

Når det gjelder spørsmålet om hvorvidt det finnes annet farlig avfall ombord, så la "Prosjektstyret for hugging av Murmansk" den 14. september 2004 fram en forstudie der det vises til at det er ca 500 tonn elektrisk og annet avfall i skipsvraket. Denne rapporten ble mottatt av Fiskeri- og kystdepartementet 23. september 2004. Fylkesmannen i Finnmark sier i brev av 4. desember 2004 til "Prosjektstyret for hugging av Murmansk" med kopi til Kystverket og SFT at siden skipsvraket inneholder ca 500 tonn elektrisk og annet avfall, så er det stor sannsynlighet for at avfallet inneholder PCB og bromerte flammehemmere.

Spørsmål om ”Murmansk” var oppe i Stortingets spørretime i mars 2005. Daværende fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen fra Høyre sa da at siden samtlige undersøkelser konkluderte med at vraket ikke utgjorde noen fare akutt forurensning, var det ikke grunnlag for å fjerne vraket eller iverksette nye undersøkelser eller tiltak. 

I november 2005  fikk jeg et brev fra Simonsen  der han på nytt viste til rapporten og fylkesmannens brev fra høsten 2004. Jeg ba derfor Kystverket i februar 2006 om å foreta undersøkelser  av Murmansk, slik at vi kunne få en  ny vurdering av faren for akutt forurensning fra og om eventuelle tiltak i forhold til vraket. Dette arbeidet har dessverre blitt forsinket, og det er ikke tilfredsstillende. Med bakgrunn i de opplysningene som kom frem i forrige uke har jeg imidlertid bedt Kystverket om å undersøke vraket umiddelbart.

Det er viktig for meg å presisere at jeg bare med sikkerhet kan vite hvilken forurensningspotensiale vraket av ”Murmansk” representerer  - og hvorvidt det er PCB, bromerte flammehemmere eller andre miljøfarlige stoffer ombord etter at ansvarlig fagetat, Kystverket, har utredet dette.


Lenker:

Rapport fra Kystverket desember 2006 - Status 2006 for tidligere undersøkte vrak med potensiell olje langs norskekysten.
Murmansk står omtalt på sidene 83 - 86 i rapporten.

Spørsmål om "Murmansk" har vært oppe i Stortingets spørretime både i 2003 og 2005: