Historisk arkiv

Vraket av ”Murmansk” skal undersøkes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

- Jeg har bedt Kystverket i samarbeid med Statens strålevern om å umiddelbart gjennomføre en befaring av vraket ”Murmansk”. Fagetatene ankommer i dag Sørvær for å undersøke om vraket inneholder miljøfarlige stoffer og radioaktive kilder. Så snart fagfolkene har dokumentert fakta om forurensingssituasjonen tilknyttet ”Murmansk, vil jeg ta stilling til hva som skal gjøres med en eventuell forurensingskilde, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen.

Fiskeri- og kystministeren orienterte i dag Hasvik-ordfører Eva D. Husby om de planlagte undersøkelsene. Statsråden viste til at opplysninger om at vraket kan inneholde radioaktive kilder først kom til statsråden og departementet i forrige uke.

- Informasjonen om at vraket av ”Murmansk” kan inneholde radioaktive kilder tar jeg svært alvorlig. Det er derfor viktig at fagetatene nå får gjort en grundig jobb i Sørvær og at vi får presentert resultatene så snart som mulig, sier fiskeri- og kystminister Pedersen.
 
– Det er ikke tilfredsstillende at det har gått så lang tid fra jeg ba Kystverket undersøke ”Murmansk” til at undersøkelsene nå er kommet i gang. Dette ordner jeg nå opp i, sier Pedersen. - Jeg må samtidig på det sterkeste tilbakevise påstandene om at jeg har holdt tilbake informasjon om at det er påvist miljøgifter i vraket. Så lenge vraket har lagt på grunn har fagmyndighetene vært entydige på at det ikke utgjør en fare for akutt forurensning og at det derfor ikke finns grunnlag for å gjøre noe umiddelbart med vraket.

- I 2004 ble det offentlig kjent at det forelå mistanke om at vraket kunne inneholde miljøgifter. Dette var informasjon som ble gjort kjent for Bondevik II-regjeringen.  Like etter at jeg ble statsråd fikk jeg opplysninger av Odd-Egil Simonsen om at det kan være stor sannsynlighet for at avfallet inneholder PCB og bromerte flammehemmere.  På tross av at fagmyndighetene har sagt at det ikke er fare for forurensing, ba jeg derfor Kystverket i mars 2006 om å foreta undersøkelser av Murmansk. Det blir nå gjennomført, avslutter Helga Pedersen.

Kontakt: Pressevakt i Fiskeri- og kystdepartementet tlf. 22 24 66 99