Historisk arkiv

Kronologisk liste over hendelser vedrørende vraket av ”Murmansk” samt hvilke regjeringer som satt under de ulike vedtak/ hendelser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Listen gir en kronologisk oversikt og lenker til dokumenter vedrørende vraket av Murmansk. Sist oppdatert 25.08.08.

Listen er sist oppdatert 25.08.2008.

24.12.1994  Murmansk sliter seg og driver på land på Sørvær.
Russiske myndigheter forsikrer at vraket ble tømt for olje før slepet startet
fra Murmansk. Bekreftelse på tømming datert 28.11.1994.
Regjeringen Brundtland III. Jan Henry T. Olsen (FID), Torbjørn Berntsen (MD)

1995   Eieren av skipet – Nishant Import & Export i de Forente Arabiske Emirater
satte i gang forsøk på å berge skipet. Forsøket mislyktes.
Regjeringen Brundtland III. Jan Henry T. Olsen (FID), Torbjørn Berntsen (MD)

15.3.1996  SFT påla eieren å fjerne vraket.
Regjeringen Brundtland III. Jan Henry T. Olsen (FID), Torbjørn Berntsen (MD)

23.7.1996  SFT fikk utført tilstandsrapport. Ingen antydning til oljeforurensning. Ikke
mulig å slepe vraket bort. Regjeringen Jagland. Schøtt Pedersen (FID), Torbjørn Berntsen (MD).

Juli 1997  SFT fikk utført tilstandsrapport. Ingen antydning til oljeforurensning.
Regjeringen Jagland. Schøtt Pedersen (FID), Torbjørn Berntsen (MD).

April 1999  SFT utførte inspeksjon. Ingen antydning til oljeforurensning.
Regjeringen Bondevik I. Peter Angelsen (FID), Guro Fjellanger (MD)

Juli 1999  SFT leverer rapport med anbefaling til MD. Anbefaler at ”SFT mener at
vrakene ikke medfører så negative miljøkonsekvenser at det vil være riktig å
bevilge penger over statsbudsjettet til dette formålet.”
Regjeringen Bondevik I. Peter Angelsen (FID), Guro Fjellanger (MD)

Mars 2000  Det russiske firmaet ”Oranta” i Murmansk fremsetter påstander om at vraket
ikke var tømt for olje før slepet startet. SFT nedsetter arbeidsgruppe
sammen med Sjøfartsdirektoratet, Veritas og Ødegaard Berging for å
vurdere sannhetsgehalten i påstandene.
Regjeringen Stoltenberg. Otto Gregussen (FID), Siri Bjerke (MD).

26.6.2000  Arbeidsgruppen rapporterer til MD. Ingen sannhetsgehalt i påstandene fra
”Oranta”. Det finnes små mengder olje i skipet, men dette endrer ikke
konklusjonen om at vraket ikke medfører fare for akutt forurensning.
Regjeringen Stoltenberg. Otto Gregussen (FID), Siri Bjerke (MD).

1.1.2003  Ansvaret for vraket overføres fra MD til FID. Før dette har SFT hatt
ansvaret for saken.
Regjeringen Bondevik II. Svein Ludvigsen (FID), Børge Brende (MD).

6.1.2004 Spørsmål til skriftlig besvarelse fra Olav Gunnar Ballo til Svein Ludvigsen.
Ballo spør om statsråden vil bidra til å fjerne vraket som følge av et firma fra Stord har befart skipet og meldt sin interesse om opphugging og fjerning. 
Ludvigsen svarer at det ikke er tilkommet nye opplysninger om skipet og at dette ikke utgjør en fare for akutt forurensning til skade for miljøet.

23.9.2004  Fiskeridepartementet (FID) mottar rapport fra prosjektgruppen for hugging av krysseren Murmansk. Prosjektet er et samarbeid mellom Hasvik kommune, Metall og Gjenvinning og Vefas Iks. Det bes om at FID dekker netto kostnad for fjerning av vraket (44,7 millioner kroner). Den resterende kostnaden skal dekkes gjennom salg av vraket. Muligheten for at det kan være PCB, bromerte flammehemmere og andre miljøskadelige stoffer ombord omtales kort.
Regjeringen Bondevik II. Svein Ludvigsen (FID), Knut Arild Hareide (MD).

15.11.2004  Fiskeri- og kystdepartementet (FKD) avslår søknaden fra prosjektgruppen basert på tidligere analyser.
Regjeringen Bondevik II. Svein Ludvigsen (FKD), Knut Arild Hareide (MD).

4.12.2004 Brev fra Fylkesmannen i Finnmark til Prosjektsyret for hugging av ”Murmansk” med kopi til Kystverket, hvor det opplyses at elektrisk avfall i skipet kan inneholde PCB og bromerte flammehemmere.
Regjeringen Bondevik II. Svein Ludvigsen (FKD), Knut Arild Hareide (MD).

15.12.2004 Brev fra Hasvik kommune som omtaler rapporten fra prosjektgruppen for hugging av ”Murmansk”. I brevet omtales sannsynligheten for at det er farlige stoffer som asbest og bromerte flammehemmere om bord i fartøyet. Brevet sendes til svært mange bla. Stortingsrepresentantene Karl Erik Shjøtt Pedersen, Eva Nielsen, Raymond Robertsen, Olav Gunnar Ballo og Odd Roger Enoksen, Finnmark fylkeskommune, Politiske partier i Finnmark, Fiskeridepartementet, Miljøverndepartementet, Utenriksdepartementet, SFT og Kystverket.

16.3.2005 Spørretimespørsmål fra Åslaug Haga om hvorfor ikke staten tar ansvar for fjerning av vraket. Statsråden viser i sitt svar til at det ikke er fare for akutt forurensning til skade for miljøet og at det derfor ikke er riktig å prioritere fjerning av ”Murmansk”.
Regjeringen Bondevik II. Svein Ludvigsen (FKD), Knut Arild Hareide (MD).

17.10.2005 Helga Pedersen tiltrer som fiskeri- og kystminister.
Regjeringen Stoltenberg II.

2.11.2005 Brev fra Odd-Egil Simonsen til FKD hvor det redegjøres for vraket av Murmansk og bes om ”gjenopptakelse” av saken. Muligheten for PCB og bromerte flammehemmere i lasten i ”Murmansk” omtales også.

16.2.2006 FKD sender brev til Kystverket hvor det bes om at faren for akutt forurensning fra og evt. tiltak i forhold til vraket av ”Murmansk” vurderes ifm. Kystverkets vrakrapport. I dette brevet vises det til mulig PCB og bromerete flammehemmere i avfallet lagret i ”Murmansk”.

16.5.2006 Svarbrev fra Kystverket på brevet fra FKD av 16.2.2006, hvor Kystverket viser til at håndteringen av Murmansk vil bli behandlet i to faser. I fase 1 vurderes faren for akutt oljeforurensning. Dette er vurdert i vrakrapporten av 2006. I fase 2 foretas det en vurdering av tiltak mot andre miljøfarlige stoffer enn olje. Dette arbeidet var planlagt gjennomført i 2006, men er ikke ferdigstilt.

01.8.2008 Oppslag i Aftenposten om at det var funnet en radioaktiv kilde i vraket. Fiskeri- og kystdepartementet tar umiddelbart kontakt med Kystverket om saken.

05.8.2008 Kystverket og Statens strålevern befarer vraket. Det ble tatt fysiske prøver av fisk fra fjorden utenfor vraket. Prøvene ble innhentet på det lokale fiskemottaket og representerer hele fjordsystemet utenfor vraket. I tillegg ble det tatt prøver av sjøstjerner og tang på selve vraket. Prøver av vann ble tatt på vraket og ute i fjorden. Alle prøver ble tatt med til Strålevernets stasjon i Svanvik og analysert for radioaktivitet.

07.8.2008 Det ble bestemt at Havforskningsinstituttet skal utarbeide en plan for kartleggingen av miljøfarlige stoffer i og rundt vraket. Det første som skjer er at det skal tas stikkprøver i og rundt vraket med tanke på PCB, tungmetaller og andre miljøgifter. Kystverket hadde møte Statens strålevern og SFT der oppfølgingen av ”Murmansk” ble diskutert. En samlet rapport med forslag til eventuelle tiltak vil leveres til Fiskeri- og kystdepartementet (FKD) i løpet av kort tid.

08.8.2008  Havforskningsinstituttet presenterer innholdet i miljøundersøkelsene og Statens strålevern oppsummerer måleoppdrag

Fiskeri- og kystministeren sender svar til Arbeiderpartiets stortingsgruppe - henvendelse fra stortingsgruppens nestleder, der det bes om en redegjørelse om myndighetenes håndtering av vraket av ”Murmansk”.

11.8.2008  Havforskningsinstituttet orienterer om prøvetakingen i og rundt vraket. Resultatene forventes senest 1. september.

13.8.2008  Fiskeri- og kystministeren meddeler at regjeringen vil videreføre undersøkelser med sikte på å fjerne vraket

14.8.2008 Fiskeri- og kystministeren arrangerer folkemøte i Sørvær for å lytte til lokalsamfunnet og orientere om arbeidet som pågår. På møtet deltok helsedirektøren, Kystverket, SFT, Havforskningsinstituttet, Mattilsynet, Fylkeslegen i Finnmark, Kreftregisteret og ordføreren i Hasvik kommune.

18.8.2008  Statens strålevern presenterer foreløpige måleresultater av vann, tang, tare og fisk i nærheten av vraket. Analysene gir ingen indikasjon på innhold av radioaktive stoffer som kan stamme fra havaristen.

22.8.2008  De foreløpige resultatene av analyser av PCB som Havforskningsinstituttet har foretatt for Kystverket viser at det finnes noe forurensning ved skipsvraket, men verdiene er lave, det er liten spredning og gir ikke grunnlag for å iverksette spesielle forholdsregler.

Statens strålevern presenterer analysene av miljøprøver tatt rundt vraket. Analysene har ikke påvist radioaktiv forurensing fra havaristen.