Historisk arkiv

Internasjonalt forskningssamarbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Faktaark

Internasjonalt forskningssamarbeid

Internasjonalisering av norsk forskning er en hovedprioritet i norsk forskningspolitikk, og en gjennomgående prioritering i forskningsmeldingen (St. meld. nr. 20 (2004-2005) Vilje til forskning). Forskningssamarbeidet i Europa gjennom EUs rammeprogram og Eureka står sentralt, og det bilaterale samarbeidet med land i Nord-Amerika og Asia skal styrkes.

Norsk forskning innenfor fiskeri- og havbrukssektoren ligger på et høyt internasjonalt nivå. Den vitenskapelige og teknologiske utviklingen i samfunnet generelt og behovet for helhetstenking har økt kompleksiteten i de problemstillinger som fiskeri- og havbruksforskningen fokuserer på. Dette, i tillegg til økt vitenskapelig spesialiseringsgrad, gjør det nødvendig å samarbeide over landegrensene. Næringens konkurransekraft vil i framtiden i stor grad avhenge av kunnskapsmessige fortrinn i markedet. Internasjonalt marint FoU-samarbeid skjer hovedsakelig gjennom deltakelse i EUs rammeprogram for forskning og instituttbasert samarbeid.

EUs fokus på innovasjon og nettverksdannelse i det europeiske forskningsrom (ERA) tilsier at Norge må være aktiv for å sikre deltakelse i utviklingen av det europeiske innovasjonssystemet. Regjeringen arbeider for å ivareta norske interesser, blant annet innen marin sektor, i planleggingen av EUs 7. rammeprogram.

I 2004 utarbeidet Utdannings- og forskningsdepartementet en strategi for norsk forsknings- og teknologisamarbeid med Nord-Amerika. Hovedmålene med strategien er å bidra til en langsiktig og forsterket opptrapping av FoU-samarbeidet med USA og Canada. Fiskeri- og kystdepartementet og Norges forskningsråd har satt i gang en prosess for å konkretisere innholdet i dette samarbeidet på marin sektor.

Oppdatert 23. februar 2006