Historisk arkiv

Norge styrker forskningssamarbeidet med Polen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Et fond på 120 millioner kroner opprettes for å styrke forsknings-samarbeidet med Polen. Det polsk-norske fondet er øremerket områdene miljø og helse, og finansieres i hovedsak av Norge gjennom EØS-midlene.

Abstrakt bilde. Foto: Theodor ZagierskiEt fond på 120 millioner kroner opprettes for å styrke forsknings-samarbeidet med Polen. Det polsk-norske fondet er øremerket områdene miljø og helse, og finansieres i hovedsak av Norge gjennom EØS-midlene.

 

Norge gir et betydelig bidrag til å utjevne sosiale og økonomiske forskjeller i Polen gjennom EØS-midlene. Blant innsatsområdene som prioriteres i Polen er miljøvern, helse og barn, vern av europeisk kulturarv, regionalt samarbeid og forskning.

Prosjekter og seminarer

Forskningsfondet vil utelukkende finansiere felles polsk-norske prosjekter. Fondsmidler vil bli annonsert én eller to ganger. Målet er at første utlysning kan skje i Polen og Norge før sommeren 2007.

Temaene helse og miljø vil bli beskrevet mer i detalj når fondsmidlene lyses ut. Telemedisin, helseomsorg, epidemiologi, kvalitet på offentlig helsetjeneste, miljøforvaltning, biologisk mangfold, fornybar energi og polarforskning er noen stikkord for hvilke prosjekter som kan støttes.

I tillegg til å finansiere større forskningsprosjekter, gis det støtte til seminarer og workshops som på et bredere felt fremmer polsk-norsk forskningssamarbeid.

Må ha norsk partner

Det er polske aktører som kan søke om midler fra fondet, men de må ha minst én norsk partner for å komme i betraktning. Fondet er på om lag 120 millioner kroner. Polen bidrar med 20 millioner kroner. Resten finansieres av Norge gjennom EØS-midlene. Fondet ledes av et styre med tre norske og tre polske medlemmer. Kunnskapsdepartementet oppnevner de norske styremedlemmene.

Polen er det desidert største mottakerlandet av EØS-midler, og mottar nær halvparten av midlene mer enn 4,4 milliarder kroner. Ordningene varer til april 2009, men utbetalinger kan skje til april 2011. Hittil har Norge godkjent rundt 80 polske søknader om støtte for til sammen 1,3 milliarder kroner.

Et sekretariat i Warszawa vil administrere fondet, og Norges forskningsråd vil være rådgiver for sekretariatet. Midlene vil bli utlyst gjennom åpne utlysninger i Polen og i Norge.