Historisk arkiv

Forslag om midlertidig begrenset unntak fra helsepersonells taushetsplikt er lagt fram for Stortinget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Lovforslaget innebærer at Helse- og omsorgsdepartementet etter vedtak kan gjøre unntak fra helsepersonells taushetsplikt i forbindelse med evaluering av straffelovens og psykisk helsevernlovens bestemmelser om særreaksjoner.

- Lovforslaget innebærer et unntak fra helsepersonells taushetsplikt av et svært begrenset omfang og av kort varighet, uttaler helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.

Reglene om strafferettslig utilregnelighet, forvaring og strafferettslige særreaksjoner, som trådte i kraft 1.1.2002, er nå under evaluering. Evalueringen har vært etterspurt av Stortinget ved flere anledninger. Det psykiske helsevernet ble 1.1.2002 pålagt å ta ansvaret for gjennomføring av særreaksjoner for utilregnelige herunder dom til overføring til tvungent psykisk helsevern. I forbindelse med evalueringen er det nødvendig for utredningsgruppen å koble domsopplysninger med taushetsbelagte opplysninger fra helsetjenesten. I dag foreligger det ingen hjemmel som i praksis vil kunne gi utredningsgruppen det nødvendige innsyn. Den foreslåtte lovendringen i helsepersonelloven vil gjøre dette mulig slik at utredningsgruppen kan foreta de etterspurte vurderinger.

Til Ot.prp. nr. 45 (2006-2007)

Til mandatet for utredningsgruppen