Historisk arkiv

Olsen-utvalget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Regjeringen har oppnevnt et utvalg som skal undersøke mulig svikt i systemer og forløp knyttet til mennesker med kjent psykisk lidelse og som har tatt liv. Utvalget skal vise hvor i systemet det eventuelt har sviktet, finne årsaken til svikten og gi råd om hva som kan gjøres for forebygge nye tragedier. Utvalget skal ledes av Ann-Kristin Olsen, nåværende fylkesmann i Vest-Agder.

Det har vært flere tragiske hendelser den siste tiden, blant annet trippeldrapssaken i Tromsø 22. mars 2009, som har ført til spørsmål om svikt i tjenesteapparatet kunne være en medvirkende årsak til slike tragedier. På bakgrunn av disse hendelsene ønsket helse- og omsorgsministeren å opprette et utvalg for å gå kritisk og detaljert igjennom saker de siste fem år hvor mennesker med kjent psykisk lidelse har tatt liv.

Et helhetlig og sektorovergripende perspektiv på systemer og forløp
Utvalget skal gå gjennom alle sakene, konkret og i detalj. Den skal belyse alle forhold som lå bak drapene, peke på hva som eventuelt sviktet og hvor, og undersøke om det er fellestrekk i sakene som kan indikere systemsvikt.

Utvalget skal hente informasjon hos alle instanser som har hatt befatning med disse sakene. Helse- og omsorgsdepartementet sender derfor i dag ut på høring et lovforslag som innebærer at utvalget får unntak fra taushetspliktbestemmelser i den grad det er nødvendig for å kunne ivareta dets mandat. For at utvalget skal komme raskt i gang med arbeidet er høringsfristen satt til 30. april.

Utvalget skal avlevere rapport innen 1. mai 2010.

Medlemmer av utvalget (pressemelding).