Historisk arkiv

Høring: Bedre beskyttelse av barn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Justisministeren sender på høring forslag som vil styrke barns beskyttelse mot seksuelle overgrep. Et nytt straffebud vil ramme voksne som møter et barn under 16 år som de tidligere har hatt kontakt med ved minst to anledninger, om de ved møtet ønsker seksuell kontakt med barnet.

Høring: Bedre beskyttelse av barn

Justisminister Knut Storberget sender på høring forslag som vil styrke barns beskyttelse mot seksuelle overgrep. Et nytt straffebud som vil ramme voksne som møter et barn under 16 år som de tidligere har hatt kontakt med ved minst to anledninger, dersom de ved møtet ønsker å ha seksuell kontakt med barnet.

I høringsnotatet ber justisministeren om høringsinstansenes syn på et slikt straffebud. Justisministeren foreslår i tillegg å presisere i straffeloven § 201 at seksuell adferd overfor mindreårige, blant annet slibrig snakk eller blotting, er straffbart også når det skjer ved bruk av elektroniske kommunikasjonsmidler, for eksempel ved chatting på nettet, tekstmeldinger osv.

Bakgrunnen/den teknologiske utviklingen.
Bruk av internett og elektroniske kommunikasjonsmidler utgjør en stadig større del av barn og unges hverdag og virkelighet. Flere sider ved nye kommunikasjonsmidler som internett og mobiltelefon har gjort barn mer sårbare for overgrep. Noen voksne bruker slike kommunikasjonskanaler bevisst for å komme i kontakt med barn.

Storbritannia vedtok i 2003 en egen straffebestemmelse som gjør det straffbart å møte eller reise for å møte et barn man tidligere har hatt kontakt med, dersom møtet skjer for å begå overgrep mot barnet. Bestemmelsen har sitt anvendelsesområde der den voksne har hatt kontakt med barnet gjennom internett, sms og lignende.

Den britiske bestemmelsen har ofte blitt omtalt som en bestemmelse mot ”grooming”. Dette er litt misvisende.

”Grooming” betegner en prosess der gjerningspersonen innynder seg hos barnet og opparbeider et tillitsforhold. Straffebestemmelsen retter seg ikke mot selve denne prosessen. Straffansvaret inntrer først når et fysisk møte med barnet er i ferd med å bli gjennomført.

Nærmere om det nye forslaget.
Det er behov for å styrke barns vern mot seksuelle overgrep. Etter forslaget i høringsnotatet inntrer straffansvaret når en voksen person møter et barn som vedkommende tidligere har hatt kontakt med, og ved møtet har tenkt til å ha seksuell kontakt med barnet. Et slikt straffansvar er i takt med alminnelige prinsipper for kriminalisering – nemlig at handlingen som straffebelegges må innebære en skade eller en fare for skade på sentrale interesser. Selv om det som er foretatt ikke nødvendigvis innebærer et straffbart forsøk på overgrep, har den voksne gjennom sine handlinger skapt en risiko for at overgrep vil skje. Denne handlemåten er i seg selv straffverdig.

I tillegg til kriminalisering er det behov for mange forskjellige tiltak, som for eksempel opplæring av både voksne og barn i trygg internettbruk. Aktørene innenfor moderne kommunikasjonsteknologi bør også stimuleres til selv å iverksette tiltak som kan forebygge overgrep mot barn. Justisminister Storberget har etablert en egen arbeidsgruppe som skal vurdere disse utfordringene. Gruppen ledes av Grete Faremo.

Les høringen her.