Historisk arkiv

Markedsføring av lån

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Det er flere tilfeller der det tilbys lån uten å informe-re om rente- eller andre lånekostnader. Justisdep-artementet sender på høring et forslag om opplys-ningsplikt ved markedsføring av lån.

Opplysningsplikten ved markedsføring av lån

Justisdepartementet sender på høring et forslag om opplysningsplikt ved markedsføring av lån. Bakgrunnen er flere tilfeller der det tilbys lån uten å informere om rente- eller andre lånekostnader.

- Slik markedsføring gir ikke potensielle lånekunder et tilstrekkelig grunnlag for å kunne vurdere den økonomiske realiteten i et eventuelt lånopptak, uttaler justisminister Knut Storberget. Han mener derfor at det er viktig at opplysningsplikten utvides slik at det skal opplyses om effektiv rente og andre kostnader ved all markedsføring av lånetilbud. Også i tilfeller hvor det i annonsen ikke gis opplysninger om rentesats eller andre tall som gjelder lånekostnadene.

Etter gjeldende rett foreligger det bare en plikt til å opplyse om effektiv rente- eller andre lånekostnader ved markedsføring av lån hvor det opplyses om lånevilkår som angir rentesats eller andre tall som gjelder lånekostnadene. I den senere tid har det imidlertid vokst frem en form for markedsføring av lån der det bare angis at lån tilbys, uten at det gis noen opplysninger om kostnadene forbundet med låneopptaket. Et eksempel er annonser med tilbud om forbrukslån opp til et bestemt beløp som ikke inneholder informasjon om rente eller andre lånekostnader.

Forslaget er ikke begrenset til å gjelde kun markedsføring overfor forbrukere, men justisministeren antar at det i hovedsak er slik markedsføring forslaget vil ha praktisk betydning for.

Les høringsbrevet her.