Historisk arkiv

Søker advokater til internasjonale oppdrag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Justisdepartementet søker inntil fem advokater til internasjonale sivile krisehåndteringsoppdrag. Advokatene vil inngå i departementets beredskaps-gruppe, også kalt prosjekt Styrkebrønn.

Engasjement av advokater til internasjonale oppdrag

Justisdepartementet søker inntil fem advokater til internasjonale sivile krisehåndteringsoppdrag. Advokatene vil inngå i departementets beredskapsgruppe, også kalt prosjekt Styrkebrønn.

Justisdepartementet opprettet i 2004 en beredskapsgruppe som sendes ut i internasjonale sivile krisehåndteringsoppdrag. Gruppen ble tatt ut for to år og består i dag av 30 medlemmer, herunder dommere, statsadvokater, krigsadvokater, politijurister og personell med bred fengselsfaglig bakgrunn.

Det er besluttet at beredskapsgruppen skal utvides til 40 medlemmer og være operativ fra mars 2006. I tillegg til disse 40 - er det besluttet at beredskapsgruppen skal inkludere fem advokater. Beredskapsgruppen vil etter dette i alt bestå av 45 medlemmer.

Det søkes etter inntil fem advokater som er interessert i å påta seg internasjonale oppdrag. Søknad om opptak i beredskapsgruppen innebærer at man stiller seg disponibel for oppdrag i to år.

Oppdragene for beredskapsgruppen kan bestå av:

  • rådgivning og bistand til oppbygging av institusjoner og organisasjoner i hele rettskjeden, som ledd i demokratiutvikling i områder som har hatt krig eller interne konflikter, i områder som er i en overgangsfase fra totalitære regimer og i områder med svake demokratier
  • rådgivning og bistand til opplæring i internasjonale menneskerettigheter og bruk av internasjonale menneskerettsinstrumenter på alle nivåer i rettskjeden – herunder for advokater
  • rådgivning og bistand i lovgivningsprosesser, særlig lovgivning hvor menneskerettighetsspørsmål er sentrale
  • deltakelse i operative rettskjedeoppgaver i land/områder satt under administrasjon av det internasjonale samfunn, i en overgangsfase inntil nasjonale/lokale institusjoner er etablert

Administrasjon mm.

Beredskapsordningen er administrert og koordinert fra Justisdepartementet. Departementet vil være arbeidsgiver under internasjonale oppdrag og vil ha ansvar for utbetaling av lønn og godtgjøringer, samt ansvar for oppfølging av deltakere før, under og etter oppdrag. Ca. halvparten av personellet i beredskapsgruppen vil til enhver tid kunne være ute på oppdrag samtidig.

Oppdragenes lengde og omfang vil variere. Deltakere kan bli sendt ut i team som del av et større program, eller bli sendt alene ut på enkeltoppdrag. Oppdragene vil være godkjent av norske myndigheter. FN, OSSE og EU vil være sentrale oppdragsgivere som ansvarlige for internasjonale operasjoner, men også bistand som ytes som ledd i bilaterale avtaler kan forekomme. Oppdragene vil være av typen ”Non Family Mission”. Dette innebærer at det ikke er lagt til rette for å medbringe familie til operasjonsområdet.

Krav til søkerne

Det kreves minimum fire års erfaring som advokat, fortrinnsvis med prosedyreerfaring. Tidligere erfaring som politijurist, dommer/dommerfullmektig og/eller fra organisasjoner som arbeider med menneskerettighetsspørsmål tillegges vekt.

Søkerne må være over 30, men ikke over 60 år, og praktiserende advokat. Søkeren må ha interesse for, og kunnskap om, menneskerettighetsspørsmål og menneskerettighetsinstrumenter. Det stilles krav til personlig egnethet, interesse for internasjonalt arbeid, og forståelse for kulturforskjeller. Evne til teamarbeid, kommunikasjon og formidling vil tillegges vekt.

Søkeren må tilfredsstille FNs krav til god fysisk og psykisk helse. Det er et krav om gode kunnskaper i engelsk så vel muntlig som skriftlig, og det vil være en fordel med kunnskap i spansk, fransk eller andre språk. Administrativ ledererfaring vil evt. kunne tillegges vekt. Kvinner oppfordres til å søke.

Grunnopplæring

Søkere som velges ut til beredskapsgruppen, må påregne å delta på en ukes forkurs i perioden 6. mars – 10. mars 2006. Beredskapsgruppens medlemmer må gjennomføre anbefalt vaksinasjonsprogram og må ha mulighet for å kunne reise ut på kort varsel..

Lønn mv.

Advokater som sendes ut i internasjonalt oppdrag lønnes som tingrettsdommer som for tiden er kr. 667 000 pr. år. Fra dette blir det trukket vanlig pensjonsinnskudd til Statens Pensjonskasse, som for tiden er 2 %. Under oppdrag gis det tillegg etter gjeldende særavtale. Særavtalen er for tiden til revurdering. Frem til ny avtale er på plass, vil politiets ”Avtale om økonomiske vilkår mv. under tjenestegjøring i internasjonale fredsoperasjoner” være veiledende for hvilke vilkår som kan legges til grunn.

Søknadsprosedyre

Justisdepartementet vil i samarbeid med Den norske advokatforening foreta en intervjurunde og seleksjonsprosess.

Søknad skrevet på norsk med CV skrevet på engelsk, sendes til Justisdepartementet, Plan- og administrasjonsavdelingen, Postboks 8005 Dep., 0030 Oslo. Kopi av søknaden sendes til Den norske Advokatforening, Kristian Augusts gate 9, 0164 Oslo. Ferdigutfylt egenerklæring om helse må vedlegges søknaden som sendes til Justisdepartementet.

Søknadsfristen er 20. februar 2006.

Nærmere opplysninger ved Knut-Magnar Aanestad, tlf. 22 03 51 02 i Advokatforeningen eller seniorrådgiver Sissel Wilsgaard, tlf.22 24 54 04 i Justisdepartementet

Søkerne vil bli kontaktet etter avgjørelse.



Relevante dokumenter: