Historisk arkiv

Krigsforbryter utleveres til Serbia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Klagen på Justisdepartementets vedtak om å få utlevert en kroatisk borger til Serbia er avslått av Kongen i statsråd. Dette er første gang Norge utleverer etter mistanke om krigsforbrytelser.

Siden den rødgrønne regjeringen tok over, er det blitt ført en stor offensiv mot krigsforbrytere. Det er opprettet åtte nye stillinger som skal følge opp de nye lovbestemmelsene om folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser. I tillegg er det opprettet en ny statsadvokatstilling ved Det nasjonale statsadvokatembetet for å arbeide med disse sakene.

- Det er helt sentralt at politi og påtalemyndighet settes i stand til og gis de nødvendige ressurser for å avdekke og etterforske eventuelle krigsforbrytere som befinner seg i Norge. Dette vil sikre at Norge ikke blir noen frihavn for krigsforbrytere, sier justisminister Knut Storberget.

Bakgrunn:

I 2006 krevde Kroatia borgeren utlevert på grunnlag av domfellelse for drap på en person i Kroatia høsten 1991. Samme år fremmet Serbia utleveringsbegjæring mot borgeren på grunnlag av siktelse for krigsforbrytelser, herunder drap og umenneskelig behandling av minst 200 krigsfanger i Vukovar i Kroatia i november 1991.

Justisdepartementet har foretatt en selvstendig vurdering av om vilkårene for utlevering i medhold av utleveringsloven er oppfylt. Departementet har funnet at det foreligger skjellig grunn til mistanke om at vedkommende har begått krigsforbrytelser mot minst 200 personer. Justisdepartementet har lagt avgjørende vekt på at utleveringsbegjæringen fra Serbia åpenbart omfatter det mest alvorlige forholdet.

Vedtaket ble påklaget, men klagen ble avslått av Kongen i statsråd 11. april 2008. 

Gjennomføringen av utleveringen ordnes direkte mellom norsk og serbisk politi. Etter utleveringsloven skal utlevering gjennomføres så snart som mulig, senest innen fire uker fra endelig vedtak er truffet.