Historisk arkiv

Endringer i utlendingsloven og utlendingsforskriften

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Justisdepartementet har sendt ut et høringsbrev med forslag om å fjerne uttrykket ”rase” fra lovens flyktningbestemmelser, gi adgang for asylsøkere til å delta i ulønnet frivillig arbeid og endre saksbehandlingsreglene for at det skal kunne treffes raskere utvisningsvedtak.

Departementet har foreslått å erstatte uttrykket ”rase” i utlendingslovens flyktningdefinisjon med formuleringen ”etnisitet, avstamning, hudfarge”. Bakgrunnen for endringsforslaget er at Stortinget i forbindelse med behandlingen av den nye utlendingsloven, ba regjeringen vurdere en annen formulering til erstatning for uttrykket ”rase”, som kan virke belastende i norsk språk.

Departementet har videre foreslått en endring i utlendingsforskriften som vil gi rett for asylsøkere og andre som oppholder seg lovlig i Norge uten å ha fått innvilget en oppholdstillatelse, til å utføre ulønnet frivillig arbeid for humanitære organisasjoner, idrettslag mv. Formålet er å fjerne hindringer for at personer som oppholder seg lovlig i Norge skal kunne delta i dugnadsarbeid og annet frivillighetsarbeid. Det foreslås også en bestemmelse som tydeliggjør at personer som befinner seg på mottak i påvente av retur, skal kunne delta i ulønnet praksisopplæring som inngår i returfremmende tiltak.

Endelig foreslås det endringer i saksbehandlingsreglene i utvisningssaker som skal bidra til raskere vedtak i utvisningssaker og eventuelt raskere soningsoverføring til utlendingens hjemland i saker hvor det er aktuelt. Det viktigste forslaget i denne forbindelse er at forhåndsvarsel om utvisning skal kunne sendes utlendingen for uttalelse allerede når det er tatt ut tiltale i straffesaken. I dag sendes ikke forhåndsvarsel før etter at det foreligger dom i straffesaken.