Historisk arkiv

Spørsmål om departementets instruksjonsmyndighet over Utlendingsnemnda sendt på høring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Mælandutvalget, som vurderer organiseringen av klagesaksbehandlingen på utlendingsfeltet, har levert en delutredning som tar for seg spørsmålet om departementet bør ha utvidet instruksjonsmyndighet overfor Utlendingsnemnda (UNE). Delutredningen sendes på bred høring i dag, med frist for uttalelse 1. oktober 2010.

Mælandutvalget foreslår at departementet i fremtiden skal kunne gi generelle instrukser til UNE om lovtolking, skjønnsutøvelse og fakta. I dag kan departementet kun gi UNE generelle instrukser om saksbehandlingen, mens Utlendingsdirektoratet (UDI) også kan instrueres om lovtolking og skjønnsutøvelse. UNE skal likevel ikke kunne instrueres om vurderingen av beskyttelse (asyl).

Delutredningen foreslår at departementet for eksempel skal kunne gi generelle instrukser om familieinnvandring, opphold på humanitært grunnlag, utvisning og saker som behandles etter Dublin-forordningene. Forslaget viderefører departementets fulle instruksjonsrett i sikkerhetssaker og i saker om innreisetillatelse for overføringsflyktninger. Utvalget fraråder imidlertid at det åpnes for en ordning der departementet eller regjeringen kan forelegges prinsipielle enkeltsaker for uttalelse eller avgjørelse. 

Innen 1. desember skal utvalget legge frem en NOU som inneholder en bred gjennomgang av hvordan klagesaksbehandlingen på utlendingsfeltet best kan organiseres for å ivareta behovet for politisk styring, rettssikkerhet, effektiv saksbehandling og legitimitet.